Христо Иванов: Осигурете поне видеонаблюдение за вота

Всеки наблюдател или застъпник да снима с телефона броенето на гласовете, поиска шефът на ДБ

Новини
14:18 - 20 Януари 2021
1140
Христо Иванов: Осигурете поне видеонаблюдение за вота

Поне видеонаблюдението да е разрешено на предстоящия вот, призова лидерът на ДБ Христо Иванов на трибунка пред парламента.

"Предоставили сме на депутатите от всички парламентарни сили, включително и от т.нар. опозиция предложения, които уреждат гласуване по пощата и видеонаблюдение. Ако ги е страх да въведат гласуване по пощата, виждаме голяма съпротива срещу тази идея, то поне видеонаблюдението трябва да бъде въведено", уточни Иванов.

Според него всеки наблюдател или застъпник трябва да има възможността с телефона си да заснеме преброяването на гласовете и съставянето на протоколите. От ДБ вече са готови със своя платформа за паралелно преброяване на гласовете, която носи името "Ти броиш", където ще може да се излъчва видео, обясни шефът на ДБ.

"Имаме технологичната възможност да го направим, само в парламента някой трябва тези изменения в закона да ги разгледа", каза още съпредседателят на ДБ.

Той припомни, че законопроектът им за гласуване по пощата е изготвен и изпратен до парламента преди две години, но никой депутат не го е внесъл. "Вместо това чуваме наглеца Валери Симеонов да казва на избирателите в чужбина да си хванат самолета и да дойдат да гласуват. Това е абсолютен скандал и показва желанието на управляващите да свалят гласуването до контролирания вот", обясни Христо Иванов.