Христо Иванов отсвири "Отровното трио", финансирал ги Божков

Новини
14:53 - 09 Септември 2020
7926
Христо Иванов отсвири "Отровното трио", финансирал ги Божков

Шефът на „Дeмократична България” Христо Иванов и „Отровното трио” категорично не са от една страна на барикадата и вече са напълно дистанцирани помежду си, споделиха пред Lupa.bg тъмносини демократи. Конфликтът между пионера на протеста, който щурмува „Росенец” и реално даде старт на народното недоволство и тримата интелектуалци, обявили се за вдъхновители на бунта, тлее още от самото начало.

Сега неприязънта помежду им била във връхната си точка. Основната причина за дистанцията обаче бил не спорът кой е организатор и първенец на протестите, а финансирането на митингите.

Според хора от лагера на Иванов, бившият правосъден министър се отдръпнал от триото заради съмненията, че получават пари от милиардера Васил Божков, и то, меко казано, тлъсти суми. Злите езици говорят, че бизнесменът плащал по 50 000 лв. на месец за уличното недоволство.

„Христо се дистанцира, защото не иска да бъде в един кюп с хора, които опорочават протестите.”, коментираха лаконично негови съмишленици. Освен това, юристът не одобрявал твърде лозунгарския стил и агресивните изяви на "отровните" и бил привърженик по-сдържаните, но аргументирани прояви на недоволство, дори в критичен момент, като сегашният.    

Като доказателство за хладните отношения между хората от „Демократична България” и „Отровното трио” дойде и днешното им разграничаване от приетата днес Декларация във връзка с предстоящия утре голям протест.

В официална позиция, от ДБ обясниха, че от техните редици не е излъчван представител на обединението, или на Да, България, за среща в никакъв координационен формат и не е одобрявана декларация.

„Ние последователно и твърдо се обявяваме против насилието и призоваваме държавните органи да гарантират мирното провеждане на протестите и да не позволяват да бъдат въвличани в провокации от страна на това отчаяно управление, подобно на събитията от 2 септември.”, заявиха хората на Христо Иванов.

Същевременно, държим на трайната си позиция, че подкрепяме гражданския характер на протеста и го правим на свои политически основания, и без от това да следва наше асоцииране с други политически формации и лица, някои от които имат несъвместими с нашите ценности и цели, отсякоха от ДБ.

"Демократична България" отдавна се разграничи от Отровното трио, русофилско-комунистическата „Възраждане” и движението на Мая Манолова. Те бяха изгонени от блокадата на Орлов мост, поддържана от Демократична България и БОЕЦ. ДБ държи да запази политическия си имидж на партия на градската десница и не иска да бъде асоциирана с хората на Радев и откровено леви и русофилски формации.