Христо Иванов : Подаването на оставка е моят начин да кажа "Извинявайте!"

Лидерът на "Да, България" няма да се кандидатира за председател на партията, а след като се закълне ще се оттегли и от парламента

17:14 - 15 Юни 2024
2096
Христо Иванов: Подаването на оставка е моят начин да кажа "Извинявайте!"

Подаването на оставка и излизането от парламента е моят начин да кажа на хората “Извинявайте!” и да докажа, че разбирам претърпяния провал и поемането на отговорност. Това заяви лидерът на “Да, България” в оставка Христо Иванов по “Дарик радио”, съобщиха от рпесцентъра на партията. 

По думите на Иванов той ще бъда в парламента в първия му ден, ще се закълне и ще подаде своето заявление, с което да бъде освободен. "Мисля, че това е по-легитимната процедура, отколкото да поискам от Централна избирателна комисия (ЦИК) да не ме обявява за избран. Няма да минем по този спорен ред”, уточни Иванов. Той подчерта, че хората в “Да, България” скланят глава, но вярват в стратегически правилната посока на досегашната си политика.

“Вярваме, че по един или друг начин тази посока може да се окаже безалтернативна. Ние правихме правилните неща, но по начин, който не беше годен на много нива”, разясни Иванов. Помолен да коментира възможното съставяне на правителство след изборите, той заяви, че "ако ГЕРБ влезе в открита коалиция с ДПС и Слави Трифонов като смокинов лист, това ще коства ужасно много на Борисов и той го знае".  "Ако съставят подобно управление и Пеевски най-накрая се добере до голяма порция власт, те няма какво да направят, освен репресия и мачкане”, коментира още Христо Иванов. 

Според него вътрешното положение на Пеевски в ДПС е крайно несигурно. Иванов изрази убеждение, че ГЕРБ и ДПС не са победители на предходните избори, но "Продължаваме промяната-Демократична България" са се провалили и в резултат на това е подал оставка. Иванов подчерта, че действието му не е дошло като красив жест, а е заради многото допуснати грешки. Ключова от тях е било влизането в управление, без да е изчистен докрай разговорът с избирателите.

Според председателя на “Да, България” в оставка обединението ПП-ДБ не е съумяло да разясни с каква идея се явява на изминалите избори. Иванов очерта две противоположни тези - от една страна идеята, че свършеното през последните десет месеца е правилно, а от друга, че свършеното е проблем и трябва да бъде отречено. 

Христо Иванов посочи Николай Денков като добър премиер "в неистово трудна ситуация и без реална подкрепа". Според него една от структурните грешки на този кабинет е била, че изначално не е признал своята ограниченост. "Не го казахме ясно на хората, не ги убедихме", посочи Иванов. Той допълни, че преди изборите отново са използвали отрицанието - "гласувайте за нас само защото сме обратното на онези там". 

По-рано днес от пресцентъра на партията обясниха, че подалият оставка председател на “Да, България” и избран за народен представител в 50-ото Народно събрание от 24 МИР Христо Иванов няма да бъде депутат, както заяви, като изпълни всички процедури в Конституцията и Изборния кодекс.