Христо Иванов: Разгонете бързо сегашния ВСС

Няма прокурорско самоуправление, отсече лидерът на ДБ

Новини
09:14 - 20 Януари 2022
1598
Христо Иванов: Разгонете бързо сегашния  ВСС

Трябва да започнат политическите усилия по формиране на голямо мнозинство от 2/3 в парламента. Изборът на парламентарна квота на Висшия съдебен съвет става само с 2/3 от народните представители. Бързо разгонете настоящия ВСС, защото това е и бързата смяна на Иван Гешев. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред БНТ.

Управляващите и опозицията признават, че преструктурирането на ВСС е неизбежно, ако искаме да говорим за съдебна реформа и ново доверие в съдебната власт, изтъкна Иванов.

Според него е допустимо да се запази парламентарна квота и в съдийската колегия на ВСС, но трябва да бъде значително по-малка. Няма прокурорско самоуправление, няма такъв принцип и не може да има какъвто и да било разговор за отчетност на главния прокурор, при положение, че председателства колегия, която е под негово подчинение. Трябва да бъде въведено мнозинство на членове на ВСС, избрани от парламента, като предпоставка за външен контрол спрямо главния прокурор, настоя Христо Иванов.

Той посочи, че в следващите 10 месеца трябва да се направи изменение в Закона за съдебната власт, което да ликвидира специализираното правосъдие, както и да бъде съставена временна комисия за обсъждане на необходимите промени в Конституцията, свързани със съдебната власт.

Иванов се надява на реформаторски състав на ВСС, който "да чисти гнилите ябълки" в съдебната система, но и на нов истински реформатор на поста главен прокурор. "Това е политически изпит дали ще осъзнаят отговорността си като граждани да се отпуши най-накрая темата или ще продължат да бъдат в плен на своите зависимости от статуквото. Това е огромен избор пред ГЕРБ и ДПС, но ако не се случи конституционна промяна, ще има тежко задълбочаване на конституционната криза", предупреди той.

Иванов иска и пълен рестарт на Инспектората към ВСС. Той е привърженик на модела да се позволи на съдиите при намалена норма на натовареност да упражняват професиите си.

По думите му президентът Румен Радев много добре акцентира върху съдебната реформа, фокусирана върху прокуратурата чрез конституционни промени.