Христо Иванов: С 27 депутати не сме факторът за нов кабинет

Новини
15:08 - 19 Април 2021
2887
Христо Иванов: С 27 депутати не сме факторът за нов кабинет

Мястото на вашата коалиция е важно, защото в нейно лице десният избирател отново намери своето представителство в парламента и ви отпреди важна роля в 45-о НС и в общия политически дневен ред на страната. Тези думи към отправи президентът Румен Радев към представителите на "Демократична България" на днешните консултации. 

Нашата идея е не просто да дадем подкрепа за някакъв кабинет, а да дадем подкрепа за промяна. Ако се стигне до нови избори, това може да се окаже естествен ход на демократичното съживяване на държавата. Не бива да отхвърляме и тази перспектива. Но не смятаме, че с 27 депутата и толкова политически сили преди нас, да можем да заявим претенция за кабинет с наш мандат. Нека да извървим хода до третия мандат, за да дадем окончателна оценка за нещата, обясни от своя страна лидерът на ДБ Христо Иванов.

Изправени сме пред редица предизвикателства, които изправят това НС пред отговорната мисия да състави оперативно отговорно правителство, ползващо се със солидна парламентарна подкрепа. Има нужда да се вземат важни и съдбоносни решения, които определят дългосрочния хоризонт в страната, за да се възползват по най-добрия начин от евросредствата, за да мине обществото на принципно ново равнище, увери Румен Радев.

Вие сте единствената коалиция в този парламент, която заяви готовност и внесе проект за промяна на конституцията, който не може да достигне до пленарна зала, заради недостатъчен брой подписи, които се надявам да растат, каза президентът. Отправям към вас въпроса за хипотетичен 3-и мандат, за да видя вашата готовност за създаване на кабинет, каза Радев. 

Всички участници в тази процедура носим отговорност да разчетем правилно и вота на избирателите, и повелите на времето, които маркирахте. Ситуацията е сложна - имаме три кризи едновременно - здравна, икономически последици, които преливат към икономическа депресия, което изисква бърза амбизциозна модернизация, и третата криза е на държавността, описа ситуацията в страната Христо Иванов.

Отиващото си управление не е просто едно отиващо си правителство, то е натоварено с тежки проявления от дълбоката институционална криза. Тя нито започва, нито свършва с това управление, добави той.

Трябва не само да приключим 10-годишното управление на Борисов, но и да видим тези предпоставки, направили възможгни тези дефицити,каза Иванов. Тези кризи трябва да са фонд за отговорните решения, добави той. ДБ има своято амбициозна визия за решаване и на трите кризи - кризата на държавността е особено важна за на. Здравата основа, която трябва да е основа за разговор на първо място е волята на избирателя

Избирателите ни отредиха ни 5-о място, резултатът ни е силно подобрен, ние сме политическа сила на възход. Но не сме сред тези субекти, които имат първостепенна роля относно мандата, който вие ще връчите, бе категоричен  бившият правосъден шеф.

На този етап, здравата основа, върху която трябва да фокусираме усилия за излъчване на управление, е мандатът на втората формация. На първата, мандатът на мнозинството й отрежда роля да слезе от управлението, обясни Иванов.

Ако ИТН потърсят нашата подкрепа, ще влезем в конструктивни разговори с тях за визията на управление. Ще спазваме ангажименти и цели, с които сме се явили на тези избори. Това са критерии, с които да оценяваме дали различните възможни формати, могат да решат проблемите и да изпълнят задачите. Когато говорим за подкрепа, отчитаме, че тук не става дума само за подкрепа, а за стабилна подкрепа и реализиране на определени политики, каза още Иванов.