Христо Иванов: Сарафов е скритият коалиционен участник в кабинета

Защо Радев не повдигна въпроса за вътрешния министър?, пита лидерът на ДБ

Новини
17:09 - 19 Април 2024
1862
Христо Иванов: Сарафов е скритият коалиционен участник в кабинета

Лидерът на ДБ Христо Иванов повдигна няколко въпроса, които, според него имат нужда от много ясни за обществото отговори.

Президентът Радев твърдеше по време на консултациите, че не може да има каквото и да е отношение към състава на служебното правителство и не повдигна въпроса за вътрешния министър. Сега вече няма консултации, а се оказва, че Радев има отношение. Как може да повдигне въпроса за външния министър, а за вътрешния да няма правомощия?, попита депутатът от ДБ.  

Как може да нямаш правомощия да повдигнеш въпроса за скрития коалиционен участник в това правителство – и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов? Защото участието на Сарафов в коалицията е осигурено през състава на ръководството на Министерство на правосъдието, така че да прикрива гърба, както на г-н Пеевски, така и по казуса “Боташ” - тази мръсна тайна за половин милион долара на ден, която се прикрива със срамни процедурни ходове в парламента,продължи Иванов.

Според него, ГЕРБ трябва да вземе решение - ще позволят ли да бъдат вкарани в сглобката, която в момента Пеевски програмира с този състав и тази скрита архитектура на служебното правителство. Сглобка, формирана от Пеевски, прокуратурата, Радев и кръгове около него. Нали виждате очертанията на едно ново мнозинство? ГЕРБ трябва да решат дали ще влязат в това или да продължим усилията за реформи. Въпросът е към тях, отсъди лидерът на ДБ.