Христо Иванов: Волен да заповяда в съда, насреща сме!

Новини
13:30 - 17 Март 2021
5522
Христо Иванов: Волен да заповяда в съда, насреща сме!

След заканата на Волен Сидеров отпреди 2 дни да съди „Демократична България“ за откраднат слоган, шефът на ДБ Христо Иванов отговори на отправеното предизвикателство пред Lupa.bg. По повод твърдението, че „Да си върнем България” принадлежи на „Атака” още от 2005-а и призива на националистите за съд, лидерът на ДБ отвърна:

„Вижте, ние нито сме тръгнали да регистрираме този слоган, нито нищо. „Да си върнем България” го използваме в много по-широк смисъл. Но ако искат да ни съдят, добре дошли, насреща сме, ще се съдим.”, отсече юристът.

„Истината е, че Волен имаше 15 години в политиката, но вместо да обслужва България, обслужваше ДПС. Това е тъжната равносметка.", заключи Христо Иванов. 

Бившият правосъден министър отбеляза, че на мястото на Сидеров би се засрамил и би се скрил. "Това е моят коментар. Иначе сме насреща за всякакви съдебни дела.”, добави бившият правосъден министър.

Самият Сидеров обясни претенциите си с факта, че в Параграф I, Чл. 2 от Устава на "Атака", регистриран в Софийски градски съд през 2005г., е записано, че девизът на партията е „Да си върнем България”. Същият е неразделна част от логото на "Атака"и регистрираната от съда уникалност на целия партиен знак, гневят се националистите.

Волен дори иронизира „Демократична България”, като предложи, „ако  имат затруднения в творческото мислене, "Атака" да помогне.

Христо Иванов коментира и искането на ДБ за свикване на извънредно заседание на парламента, за да отпадне ограничението в Изборния кодекс от 35 секции за гласуване в страните извън ЕС.

„Става дума за 2 милиона българи, които имат право конституционно да гласуват и българската държава неконституционно им ограничава това право.”, отбеляза шефът на ДБ.

За голямата победа на обединението в съда, след като бе одобрено видеонаблюдението при броенето на бюлетините, Иванов обясни, че застъпниците ще могат с обикновен смартфон да излъчат момента на отваряне на урните и броенето на бюлетините всичко това ще се излъчва през платформата „Ти броиш”.

„Когато сте гласували във вашата секция, вечерта ще можете да си проверите дали гласът ви е отчетен правилно.”, поясни Иванов. Той бе категоричен, че няма опция да бъдат проверявани чужди гласове.

„В момента на гласуване няма да има видеонаблюдение. То се включва след като гражданите вече са гласували и излизат, останали са само служебните лица, отварят урните и започват да се броят анонимните бюлетини”, каза юристът.

Лидерът на ДБ призна, че дори с иновативната платформа няма как да се спрат всички нарушения по време на вота. „Има много други етапи в изборния процес, в които има нередности. Но поне, що се отнася до нарушенията, които се правят през протоколите и подозренията, че много бюлетини умишлено се правят невалидни, това ще ги ограничи. Което не е малко, но не е всичко.”, отсъди Иванов.