Христо Иванов зове: Нека да обсъждаме бюджета без емоции

Актуализацията може да се превърне в препъни-камък за коалицията, призна лидерът на ДБ

Новини
13:37 - 08 Юни 2022
1204
Христо Иванов зове: Нека да обсъждаме бюджета без емоции

Актуализацията на бюджета да се обсъди аргументирано от коалиционните партньори, а не емоционално. За това призова съпредседателят на ДБ Христо Иванов. Говорим си с всички уважително и спокойно. Не мисля, че трябва да коментираме емоционални състояния, каза Иванов пред журналисти по повод напускането на министрите от ИТН на сутрешното заседание на Министерския съвет, на което се обсъждаше актуализацията на бюджета. Той изрази надежда, че все пак тя ще бъде внесена до довечера.

Трябва да се обсъди сериозно как да финансираме мерките и да ги направим устойчиви - това, че ще намерим пари еднократно да финансираме тази година 60-те лева на пенсионерите, трябва да имаме модел, с който да го правим и догодина, посочи той.

Трябва да носим отговорност, защото сме длъжни да осигурим на тази страна добро управление. Нека запазим спокойствие и професионализъм и да се концентрираме върху търсенето на решения с по-малко емоции и повече аргументи, призова той партньорите си.

На въпрос остава ли червеният флаг, който ДБ вдигна на коалицията преди месец, каза: Не сме доволни, но искаме да решим проблемите с диалог. Беше взето решение да се изготви платформа на коалицията. Ще участваме в него, без да тропаме по масата и да напускаме залата.

Според него има възможност актуализацията да се превърне в препъни камък за коалицията.

Има много проблеми. Все пак трябва да си даваме сметка че странага е в една от най-сложните ситуации, които помни нашето поколение. Проектът за актуализация беше обсъждан на няколко срещи, вероятно недостатъчно и остават още неща, но не мисля, че трябва да драматизираме, а да оставим проекта да влезе в парламента и да го изчистим.