Христо Казанджиев пред Lupa.bg: Само добив на газ на наша територия ще ни спаси

Актуални новини
12:57 - 23 Февруари 2022
5729
Христо Казанджиев пред Lupa.bg: Само добив на газ на наша територия ще ни спаси

"Не очаквам проблеми с доставките на газ от Русия за България, поради факта че газопроводите, които захранват "Турски поток" през Черно море са извън зоната на конфликта. България би трябвало да бъде спокойна във връзка с доставките", обяви пред Lupa.bg енергийният експерт Христо Казанджиев по повод последните събития около Русия и Украйна. 

По думите му спирането на процеса по сертификация на газопровода "Северен поток" може да доведе до дефицит на природен газ за Европа. "Хубавото е че сме в края на зимата, така че потреблението на газ постепенно намалява. В по-дългосрочен план, Русия винаги е използвала природния газ като много сериозен лост за политическо въздействие. Изявлението на Медведев беше точно в тази посока, че природният газ за Европа ще стигне 2000 евро. Разбира се това е несериозно, но края на крайщата има истина във факта, че Русия, в зависимост от конкретните си геополитически интереси, може да манипулира цената на природния газ", добави той.

Казанджиев е категоричен, че Европа много сериозно трябва да се замисли за диверсификация на източниците на природен газ, в това число с разработване на местни източници. В България такива има, но са блокирани от години.

"Най-важното, което трябва да направим като държава е да разработваме източници на газ на нашата територия. Преди години беше отказана концесия за добив на газ в района на Ловеч-Враца. Бяха замразени проучвания в района на Деветаки, в района на Велико Търново, в района на Камчийското понижение. България трябва незабавно да разреши инвестиции за търсене, проучване и добиване на природен газ на нейна територия. Има желаещи да го направят, но им се пречи. Само така ще имаме някаква независимост", категоричен е експертът. 

"По предварителна оценка запасите ни на газ стигат до 30 млрд. кубически метра газ. Въпреки ситуацията в глобален план, някакси ние не сме узрели да бъдем по-независими. Има една приказка- "Който не храни собствена армия, храни чужда армия". Същата работа е и с ресурсите. Който не развива собствените си ресурси, ще се надява на подаяния от другите", каза още той.