Христо Крушарски: Започвам да се подготвям за конгреса

10% от данъка от букмейкърите да се инвестира в детско-юношеския футбол, заяви бизнесменът

Спорт
17:50 - 05 Януари 2024
2783
Христо Крушарски: Започвам да се подготвям за конгреса

„Съвсем нормално е значи като намаляват букмейкърите към нас постъпленията, а те отиват към държавата, ние да потърсим отнякъде малко да ни се помогне. Все пак това е общественополезно действие футболът. Ние не ги търсим парите за мъжките отбори, а за развитието на детско-юношеските школи и за аматьорската лига“, каза Христо Крушарски.

Той разказа за идеята си, която ще предложи на държавата. Към този етап той търси съмишленици – клубни президенти, с които да дооформят детайлите.

Крушарски предлага 10% от данъка, който ще постъпи в държавната хазна като данък от букмейкърите, да се инвестира в детско-юношеския футбол.

„Конкретната идея е: държавата взима 200 милиона данъци от букмейкърите. От тия 200 милиона да се отделят 10% за развитието на аматьорския и детския футбол. Въобще за развитието на спорта. Казвам сега само моето име. Коментирано е с няколко клуба от Първа и Втора лига. Тепърва започваме да сглобяваме пъзела. Това е първо предложение. Ще го оформим както си трябва. Ще го внесем и в Министерството на спорта, и в Народното събрание, и в Министерския съвет“, продължи той.

„Ако тези пари се дадат целево, лесно може да се контролират. Който клуб си изпълнява ангажиментите, ще изпълнява тази субсидия. Ако не, тогава следващата година трудно ще може да я получи. Защо да не е реалистично, в света го има като действие. Знае се колко деца има в дадена школа, знае се колко треньори има. Знае се какво трябва да се помогне. Всеки си прави програма, дава си предложенията и има си комисия, която преценява. Много лесно се контролира. Ние сме започнали разговорите.

Предполагам, че като го чуят още колеги, ще се активират да седнем да си поговорим и да дадем предложение на държавата да ни помогне. Всички говорим, че футболът отива надолу. Няма база и слаб е интересът. Слаб е финансовият ресурс, с който разполагат клубовете за школите“, каза още босът на Локомотив Пловдив, след което говори за кандидатурата си за президент на БФС.

„Аз започнах да подавам част по част моите предложения и моята програма преди Конгреса. Започвам подготовката за Конгреса. Днеска съм пуснал за детско-юношеската школа и за аматьорския футбол моите предложения.

При мен няма скрито-покрито. Ако не спечеля Конгреса, ще издам готова програма. Мисля, че програмата, която ще направя, ще е доста подробна. Основният акцент ще е – знаете, че ако няма резултати на високото ниво, надолу нещата се размиват и започваме да се критикуваме. Основният акцент е заздравяване позициите на мъжкия футбол и развитието на детско-юношеските школи“, завърши той пред Дарик.