Христо Панчугов пред Lupa.bg: Късно е за силна алтернатива срещу Радев

Новини
17:15 - 01 Октомври 2021
5618
Христо Панчугов пред Lupa.bg: Късно е за силна алтернатива срещу Радев

Издигнатият за кандидат-президент ректор на СУ проф. Анастас Герджиков е човек с авторитет в определени среди, но е малко познат и популярен сред широката общественост. Трудно е да се каже за кого е печеливш ход номинирането му за „Дондуков”2. Това сподели пред lupa.bg политологът Христо Панчугов.

Тази академична кандидатура по-скоро е опит да се излезе от партийната, да се търси разширяване на подкрепата, както и ясен фронт срещу Румен Радев и събиране на избиратели вдясно. Дали това ще е успешен ход, още е рано да се каже. Със сигурност ще е по-добро решение, отколкото би била тяснопартийна кандидатура на ГЕРБ.

На въпрос дали това е окончателния избор на ГЕРБ за „Дондуков”2, или ще има още кандидати, а с  Герджиков се тестват обществените нагласи, Панчугов отвърна:

„Би било странно, ако кандидатурата на проф. Герджиков е тест, тъй като време за кампания не остана. Ако се търси кандидатура, която има истински шанс срещу Радев, вече сме безвъзвратно закъснели. Би било глупав ход това да е просто тест. Разбира се, не го изключвам, защото Бойко Борисов е показвал в годините, че всъщност се влияе силно от общественото мнение.”, заяви Панчугов.

Според мен, ГЕРБ нямат много опции. Мисля, че виждаме някакъв финален вариант.

Дали проф. Герджиков би могъл да се класира за балотаж с Румен Радев? 

„Трудно е да се предвиди по няколко причини - първата е отсъствие на каквато и да е кандидатура в така нареченото традиционно дясно и все пак наличието на факта, че голяма част от традиционните избиратели на дясното не приемат Радев като свой кандидат за президент. Дали те ще припознаят проф. Герджиков, е рано да се каже и ще изисква много усилие от негова страна и от страна на екипа му, който ще прави кампанията, заключи Панчугов.

Ако той успее да направи това, разбира се, че шансовете за това да стигне до балотаж, се увеличават. Въобще имаме доста голяма вероятност да видим балотаж, което, така или иначе зависи от избирателната активност.

За саркастичната реплика на Радев, че Борисов се е крил зад полата на Цецка Цачева, а сега се крие зад ректорската тога на проф. Герджиков, Панчугов заяви:

„Това е много евтин пиар ход, всяка партия и всеки би имал правото да издигне която кандидатура реши, че е най-удачна за да се противопостави на Румен Радев.

Разбира се, че отговорността е тяхна, но тя е свързана и със стратегически ходове, които колкото и да не се харесват на Румен Радев, останалите биха могли да ги правят. Т.е., неговото изказване изглежда доста елементарно. ГЕРБ са в правото си да решават коя кандидатура да подкрепят.”

За лавината лавината от хвалебствия за току-що номинирания професор и противопоставянето на „юмрука срещу мира”, „просветата срещу невежеството”, политологът каза:

Това са много пресилени твърдения, по много причини. Проф. Герджиков не се е показвал в ситуация, в която да демонстрира някакви етикети, които опитват да му залепят. Очевидно това е кампаниен трик и разбира се, и той цели своите публики. Тук обаче залог не са традиционните избиратели, които биха повярвали на такъв тип етикети.

Тук говорим за периферия, за хората, които са се отвратили от политиката по конкретни причини. Големият въпрос е проф. Герджиков и Румен Радев ще могат ли да убедят тези хора, че те са съответно техните представители - това ще изисква много по-дълбочинен подход, много по-смислени послания, смислени усилия, насочени в подобен тип кампания. В момента сме свидетели на димна завеса, която иска да опакова един продукт. Но въпросът е в съдържанието, не в опаковката, обобщи политологът.