Христо Проданов: Нямаше друг изход освен Вежди Рашидов

Това, което направи БСП беше изключително последователно решение, заяви членът на левицата

Новини
18:55 - 21 Октомври 2022
3590
Христо Проданов: Нямаше друг изход освен Вежди Рашидов

"Това, заради което издигнахме кандидатурата на Вежди Рашидов е да се обединим около някой, който наистина да излъчи председател на Народното събрание. Това, което направи БСП беше изключително последователно решение и бе следното: първо подкрепихме предложението на Никола Минчев за председател няколко пъти, въпреки, че първите две гласувания ПП не подкрепиха Кристиян Вигенин. ДБ също, това каза в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви - Христо Проданов от БСП.

"След което последваха много разговори, заседания, почивки и единственото, което беше възможно и върху което като че ли беше постигнат някакъв опит за консенсус е най-възрастният да бъде излъчен за председател. В случая той наистина е депутат от ГЕРБ, но това не винаги е било така през годините. В тази ситуация, в която се озовахме, нямаше друг изход. Дори и изборите не са друг изход. Защото без председател на Народното събрание, няма кой да го разпусне Народното събрание, за да се отиде на избори".

Според него, БСП не се страхува от нови избори.

"БСП сме минали през много избори, можем да минем и през още много избори, това обаче не е полезно за държавата. Тези опорки и тези, не са сериозни в тази ситуация. Тук не става въпрос за никаква коалиция. БСП има изключително ясна позиция относно първи и втори мандат, които са единствено възможните и които са определени от Конституцията.

Т.е. няма да подкрепим правителство на ГЕРБ с първия мандат, с втория мандат при ПП ако бъдем поканени на разговори, ще се отзовем на разговори, какви са възможностите да се направи някаква коалиция. Относно днешното ни гласуване - още вчера г-жа Нинова от трибуната на НС каза: "Подкрепете г-н Кристиян Вигенин" в ситуацията, в която и първата и втората партия бяха изтеглили своите кандидатури, за да имаме някакъв изход от този топик, в който се озова парламента. За съжаление, не получихме тази подкрепа, която беше необходима.

И тогава, като че ли всички, казаха - истината е, че мъдрото решение беше, че всички заедно мъдро трябваше да застанем и да изберем председателя на Народното събрание. Оттам нататък не говорим за никакви коалиции, никакви споразумения, за никакви договорки", каза още Проданов.

Относно това дали са се появили искри между бившите партньори ПП и БСП, той отговори: "Вижте, и в самото правителство, и в самото управление, по много въпроси сме спорили. Това е нормално, ние сме различни партии, тогава също сме проявили някакъв разум, за да се направи правителство. Това, което е важно е, че ние с ПП сме в нормален разговор и както казах, ако бъдем поканени на преговори за правителство след втория мандат, ще се отзовем. Както няма да се отзовем на първия, както отказахме и поканата на контактната група в лицето на г-н Плевнелиев и г-н Паси да участваме в преговорите, по простата причина, че ги възприемаме като пратеници и представители на ГЕРБ", каза още Проданов.