Христо смутен: Борисов подкрепяше Атанасов за реформите на службите, после спря

Лидерът на ДБ поздрави премиера Денков за извинението за "терористите"

Новини
18:05 - 20 Септември 2023
2998
Христо смутен: Борисов подкрепяше Атанасов за реформите на службите, после спря

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов е обсъждал реформата в службите лично с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и е получил подкрепа за нея. Това разказа колегата му Христо Иванов.

Той работи дълго време да се изработи концепция, обсъждал го е лично с Бойко Борисов, получавал е подкрепа да работим в тази посока. В един момент без един телефонен разговор, се оттегля тази подкрепа, разказа Иванов в "Лице в лице" по Би Ти Ви и отправи призив партиите да се върнат на масата за преговори и ако ГЕРБ имат по-добра идея, да я предложат.

Беше в опит да се подкрепи правителството и да се даде парламентарна подкрепа за него, обясни Иванов защо е било нужно депутате да гласуват отмяна на забраната за внос на зърно от Украйна. Призна обаче, че може би не е било нужно Народното събрание да се намесва, тъй като премиерът се е справял добре, а парламентарното решение по-скоро е попречило.

В понеделник Борисов обяви, че не подкрепя сливането на Държавна агенция "Разузнаване" и служба "Военно разузнаване" - идея, която Атанасов представи. А по-рано днес лидерът на ДСБ подаде оставка като председател на комисията за службите в парламента.

Атанас е сериозен, отговорен човек с много опит. Усеща, че е време да даде много важен сигнал, обясни Иванов.

Той похвали Денков за решението му да се извини на бранша за думата "терористи" минути на брифинг по-рано.

Това е възможното управление и то е толкова добро, доколкото може да следва своите приоритети, каза той за общото управление на ПП и ДБ с ГЕРБ. Призна, че ГЕРБ са стабилни, както и че когато "са си сложили главата в торбата", не са имали илюзии.

Днес, като гледам акад. Денков си казвам да струва си. Като гледам оставката на моя приятел Атанас Атанасов си казвам, че още много път имаме път да извървим, коментира Иванов.

Ние нямахме право да не опитаме да придвижим страната напред. Това е толкова важно, че дори дългогодишни опоненти, разбират като ДПС, че е добре за страната и техните избиратели да подкрепят тези приоритети, обясни Иванов и добави, че 30 гласа по съществени теми са важни.