Христо Стоичков и Карл Люис откриват „Градината на света" в Пазарджик

В България за трета поредна година ще се проведе Седмица на мира

Новини
10:13 - 19 Септември 2023
2767
Христо Стоичков и Карл Люис откриват „Градината на света" в Пазарджик

Христо Стоичков и Карл Люис ще запалят заедно Пламъка на мира. На 23 септември двете спортни легенди ще открият "Градината на света" в Пазарджик.

Носителят на девет златни олимпийски медала Карл Люис, обявен за "Спортист на века" от Международния олимпийски комитет, подкрепя Пробега на мира още от самото му начало през 1987 година. 

Като приятел на основателя на Пробега на мира Шри Чинмой, той отделя време и полага усилия за каузата, като става посланик на Пробега. Години по-късно Карл Люис е първият носител на наградата „Почетен факлоносец на мира“, целяща да насърчава хората, които влагат безкористно талантите и енергията си в служба на каузата на мира и в други прояви на силен дух, състрадание и доброта, които помагат за превръщането на нашия свят в единен дом на мир и хармония. Той е истински шампион и вдъхновение за всички, които се стремят да надминат себе си. От организацията „Пробег на мира“ споделят, че за тях е истинска чест и радост Карл Люис да е част от световното семейство на “Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run”.

Карл Люис, носител на 9 олимпийски и 8 световни титли, пристига в страната ни по покана на Община Пазарджик, организацията "Пробег на мира", асоциация "Докосни дъгата" и сдружение "Младежки спортен клуб Пазарджик спортува".

На 23 септември Карл Люис и легендарният български футболист Христо Стоичков, който е посланик на Пробега на мира за Европа, заедно ще открият един красив кът, предназначен и за идните поколения: „Градината на света“. Идеята е градината да носи посланието за мир, и не случайно двамата ще запалят там „Вечен пламък на мира“. Този паметник е дарен от организацията Пробег на мира и двамата шампиони като знак на добра воля и международно сътрудничество. Пламъкът ще гори ярко всеки ден, през всички сезони и във вечността. Смисълът на този пламък е да ни вдъхновява да поддържаме хармония и мир в нашите мисли и дела. „Вечният пламък на мира“ е истинско инженерно чудо – постаментът е оборудван с най-съвременни технологии, които му позволяват да остане запален дори при най-лошо време. „Вечният пламък на мира“ е разположен между две специално обособени цветни градини, посветени съответно на Карл Люис и на Христо Стоичков – спортни легенди, посланици на Пробега на мира и поддръжници на каузата за приятелство, мир и хармония.

В България вече за трета поредна година ще се проведе Седмица на мира, по време на която бягането не е, както обикновено основен елемент. Сега вниманието ще бъде насочено към идеята за мир на локално ниво чрез прояви, които да вдъхновят и насърчат за лично решение и действие за един по-добър и хармоничен свят. От Пробега на мира съобщават за поредица от събития, като програмата тази година включва няколко тържествени церемонии, посветени на мира, концерт “Нов свят от мир” – цигулка и пиано, мотивационни срещи в училища с посаждане на дръвчета и др. Какво още са подготвили от Пробега на мира може да се види в програмата на Седмицата на мира, публикувана на сайта на международната щафета: https://www.peacerun.org/bg/седмица-на-мира-2023/ 

Всяка година на 21 септември светът отбелязва Деня на мира, обявен от Общото събрание на ООН за ден в подкрепа на идеалите на всеобщия мир. Това е денят, в който започва Седмицата на мира в България.

Призивът на ООН, съдържащ се в резолюция на ООН А/RES/36/67, кани публични институции, училища, медии и организации с идеална цел да празнуват Международния ден на мира на ООН всеки 21-ви септември.

Пробегът на мира е международна щафета, символизираща стремежа на човечеството към по-мирен свят и единство между хората. Той е най-мащабната и най-продължителна масова проява, посветена на мира, и досега е изминал над 600 000 км н – разстоянието от Земята до луната и обратно! Пробегът на мира е основан през 1987 г. от радетеля за мир Шри Чинмой в дух на любов, хармония и единство. Шри Чинмой е философ, спортист, художник, музикант и поет, посветил живота си на идеала за световно единство и мир.