Хунтата в Нигер повика "Вагнер" на помощ

Залогът е освобождаването на сваления президент на страната Мохамед Базум

Новини
18:33 - 05 Август 2023
4685
Хунтата в Нигер повика "Вагнер" на помощ

Военната хунта в Нигер официално поиска помощ от руската частна армия "Вагнер", предава СЕГА. Западноафриканският регионален блок Ecowas заплаши страната с военна намеса, ако в определен срок не освободи сваления президент на страната Мохамед Базум. Военните режими в Мали и Буркина Фасо застанаха зад преврата в Нигер. Бунтовниците, които поеха властта Нигер, денонсираха всички военни споразумения с Франция, която има контингент между 1000 и 1500 войници.

Според журналист и старши сътрудник на център Soufan - неправителствена организация, която се занимава с външнополитически анализи и глобална сигурност, лидерът на преврата Салифу Моди се е свързал с представители на частната армия при посещение в Мали. Трима малийски източника и френски дипломат са потвърдили срещата, за която първо съобщи France 24.

Според журналиста "Вагнер" са гаранцията на хунтата в Нигер за задържане на властта. Частната армия обмисля предложението да се притече на помощ.

Хунтата назначи и нов военен командир. Генерал Муса Салау Барму, който изигра възлова роля в държавния преврат на 26 юли, поема властта. Барму е командвал специалните сили на страната. На други важни постове в сухопътните войски и военновъздушните сили също са назначени предани хора.