Хванаха злато на Капитана

Новини
15:08 - 05 Март 2024
21399
Хванаха злато на Капитана

Митнически служители на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" откриха и иззеха 2910,20 грама контрабандни златни накити на обща стойност 285 336 лева, съобщиха от Регионалния пресцентър на митницата в Свиленград.

По случая като обвиняем по започналото досъдебно производство е привлечен турският гражданин В.К. (35 г.), допълниха от прокуратурата.

Случаят се разкрива, след като на пункта пристига автобус на път от Турция през България за Румъния. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която в естествена кухина на пода, в зоната на таблото пред водача, са открити 17 пакета с изделия от жълт метал. Според направената от вещото лице експертиза откритите ювелирни изделия – обеци, пръстени, колиета, синджири, медальони и гривни са от 14- и 22-каратово злато с общо тегло 2910,20 грама на стойност 285 336 лева.

На обвиняемия В.К. е взета мярка за неотклонение "Гаранция" в размер на 4000 лева, както и мярка за процесуална принуда "Забрана да напуска пределите на България".

От митницата отбелязват, че за първите два месеца на тази година на "Капитан Андреево" са иззети близо четири пъти повече златни изделия в сравнение със същия период миналата година. Миналата година на пункта са задържани над 106 кг. златни и сребърни изделия. Нелегалният трафик на благородни метали е почти винаги в посока от Турция за България или Западна Европа.