И A1 вдига таксите с 9,5%

Частните клиенти на телекома ще получат бонуси като компенсация

Новини
15:40 - 20 Февруари 2024
4153
И A1 вдига таксите с 9,5%

A1 официално стана третият български телеком, който вдига абонаментните си такси заради инфлацията през изминалата година. От компанията обявиха скок с 9,5% - колкото е промяната и при Yettel.

В същото време, A1 анонсира компенсации за потребителите и промени в договорите, които според телекома ги правят по-справедливи.

Припомняме, Vivacom обявиха 4,7% индексация на таксите - колкото е натрупаната инфлация за 2023 г. Малко след тях Yettel обявиха двойно по-голямо вдигане - 9,5%, колкото пък е средногодишният Индекс на потребителските цени на НСИ.

Защо таксите се вдигат?

A1 възприемат същия подход като Yettel и използват индекса на цените на НСИ.

"Само за последната година трафикът през мобилната мрежа се е увеличил с почти 70%, а А1 е инвестирала над 200 млн. лева, за да посрещне растящите нужди на потребителите. За сравнение през 2023 г. инвестициите в мобилната мрежа са над 46% повече спрямо тези през 2022 г.", посочват от телекома и допълват, че са дали 43,2 млн. лева такси за спектъра 700/800 MHz, а инвестициите във фиксираната мрежа и в телевизионното съдържание са скочили със съответно 13% и 20%.

От телекома поставят ситуацията в следния контекст:

Достъп до интернет и телевизия в България съставляват под 4% от разходите на домакинствата.

За сравнение разходите за хранителни продукти и безалкохолни напитки, които са се увеличили значително (13,7%) през миналата година, съставляват над 31% от разхода на домакинствата. Разходите за здравеопазване са се увеличили с 11,6%, за лекарствени продукти с 14,4%, за развлечения и култура с 12,4%, за водоснабдяване с 18,7%, за топлоенергия с 19,7%.

Компенсации

От A1 посочиха, че частните им клиенти ще получат като компенсация бонус и възможностите са следните:

  • Неограничени национални минути.
  • Неограничен мобилен интернет на максимална скорост.
  • 200+ ТВ канала.
  • Максимална скорост на домашен интернет, спрямо възможностите на използваната технология.
  • Ваучер на стойност 50 лева за закупуване на ново устройство при подновяване на договор.

Потребителите имат право на по един бонус за всяка услуга, като ще могат да го заявят от 1 до 31 март през системата за самообслужване на клиенти. На практика това ще приравни по-евтините планове на по-скъпите и тези, които плащат най-много за неограничени услуги, ще трябва да се задоволят с ваучера за 50 лева.

Освен това, A1 ще промени договорите си в следните посоки:

  • Потребителите ще могат да се откажат от своя договор без неустойки при индексация от 2025 г нататък.
  • Ще се даде възможност за намаляване на месечните такси при официална дефлация от над 2% (това се е случвало последно през 2015-2016 г. - б.р.).
  • Ще има праг на индексация на месечните такси от минимум 2% от средногодишния Индекс на потребителските цени.

Цените на плановете за хора в неравностойно положение няма да бъдат променяни и тази година. Същото важи и за потребителите на предплатени мобилни услуги, подчертават от A1.