И американската „Конкорд“ иска да събира събира пътни такси

Компанията има 10 дни да докаже оперативната си съвместимост със системата на пътната агенция

Новини
16:58 - 09 Юли 2019
2342
И американската „Конкорд“ иска да събира събира пътни такси

Още една компания е напът да има възможността да продава е-винетки и да събира тол такси. Българското дружество „Конкорд смарт инфраструктура“ е учредено на 20 март тази година, с мажоритарен собственик американската Concord Smart Infrastructure Inc. Компанията вече е сключила договор за трети национален доставчик на услуги (НДУ), информира Агенция „Пътна инфраструктура (АПИ). 

За да продава е-винетки и да събира тол такси обаче компанията има 10-дневен срок, считано от днес, в който трябва да докаже оперативна съвместимост с Електронната система за събиране на пътни такси, каквато е процедурата за всеки кандидат. Едва след това договорът влиза в сила.

До момента само една фирма продава електронните стикери и ще посредничи при събирането на пътните такси за камионите – „Интелигентни трафик системи“. Компанията е получила своя договор на 18 декември 2018 г., ден преди публикуването на условията за кандидатстване за национален доставчик. ИТС прибира и 7% комисионна от цената на винетките. 

Вторият регистриран национален доставчик – компанията „Телетол“ – не е успяла да докаже оперативна съвместимост и договорът и в частта за продажба на е-винетки е прекратен, уточнява от пътната агенция. „Телетол“ обаче обвиниха АПИ в създаването на изкуствен монопол, както и в това, че не са предоставили достъп до системата, за да могат те да тестват своето технологично решение.

На 4 юни 2019 г. заявление за регистрация подаде и четвърти кандидат за национален доставчик на услуги – “Иком” ООД, който все още е в първия етап от процедурата – да се установи дали отговаря на условията и едва тогава да се впише в регистъра. Дружеството е заявило желание да партнира на АПИ само в събирането на тол такси, не и да продава електронни винетки.