И българка е в неизвестност след свлачището в Южна Италия

58-годишната Николина Благова е омъжена за местен жител

Новини
12:33 - 27 Ноември 2022
1260
И българка е в неизвестност след свлачището в Южна Италия

Издирването на изчезнали от свлачището на италианския остров Иския в Неаполския залив продължи през цялата нощ. До момента равносметката остава непроменена: една жертва, която е 31-годишна местна жителка, 13 ранени и 11 изчезнали, сред които има и българска гражданка, съобщава БНР.

Кабинетът е на извънредно заседание за взимане на спешни мерки в помощ на пострадалия район.

В списъка на изчезналите фигурира 58-годишната българка Николина Благова, омъжена за местен жител. Сред издирваните има и семейства с деца.  Откриването им е много трудно поради огромните количества кална земна маса и скални отломъци срутили се от планината Епомео върху селището Казамичиола терме и стигнали чак до морето.

Поради това в издирването се включиха и водолазни екипи. Министърът на Гражданска защита и морската политика Нело Музумечи очаква кабинетът да обяви за остров Иския извънредно положение и  на първо време  да отпусне 2 милиона евро за спасителните дейности и за осигуряване на всичко  необходимо в случая. Специалисти и геолози наричат случилото се "предизвестено бедствие" заради строителството на острова от части и незаконно, чийто терен от вулканичен произход е силно податлив на свлачища.