И без Роналдо: Португалия се справи с Финландия

Спорт
08:06 - 05 Юни 2024
2444
И без Роналдо: Португалия се справи с Финландия

Португалия победи трудно с 4:2 Финландия в контролна среща на „Жозе Алваладе“ в Лисабон. „Мореплавателите“ бяха без суперзвездата на Ал Насър Кристиано Роналдо, който получи почивка за тази и следващата проверка с Хърватия заради тежкия сезон в Саудитска Арабия.

Все пак португалците се поздравиха с успеха. Те поведоха с 3:0 с головете на Рубен Диаш, Диого Жота и Бруно Фернандеш, след което позволиха на съперника да върне интригата.

Скандинавците намалиха изоставането си до само един гол. Теему Пуки наниза две попадения, но силите на Финландия не стигнаха за нещо повече. Пет минути преди изтичането на редовното време Бруно Фернандеш сложи точка на спора с четвърти гол.

През първата част домакините имаха инициативата. Още в 17-ата минута те излязоха напред в резултата. Рубен Диаш беше изпуснат от защитата на Финландия и успя да се разпише за 1:0.

В самия край на първата част иберийците получиха правото да изпълнят дузпа след намеса на ВАР. Зад топката застана Жота, който не пропусна от бялата точка.

След почивката по-добрите действия на Португалия продължиха. В 51-вата минута Лукаш Храдецки направи страхотно спасяване при удар на Франсиско Консейсао.

Четири минути по-късно стражът беше безпомощен. Именно Консейсао комбинира отлично с Бруно Фернандеш. Футболистът на Манчестър Юнайтед прати топката в мрежата с кинжален удар от границата на наказателното поле.

Домакините сякаш си помислиха, че са спечелили и се отпуснаха. Теему Пукки бързо им напомни, че мачът не е приключил. Бившият ас на Норич вкара два гола за пет минути. Той беше точен в 73-тата и в 77-ата минути.

Около пет преди изтичането на редовното време португалците сложиха точка на спора с четвърти гол. Консейсао отново асистира на Бруно Фернандеш, който преодоля Храдецки, за да оформи крайния резултат.

Преди Евро 2024 Португалия има още две контроли – срещу Хърватия на 8 юни и срещу Ирландия на 11 юни. Финландия не е сред участниците на шампионата на стария континент. Тимът все пак ще премери сили с Шотландия в Глазгоу следващия вторник.