И Чехия срещу спортисти от Русия и Украйна в Париж 2024

Париж 2024
11:13 - 07 Февруари 2023
1713
И Чехия срещу спортисти от Русия и Украйна в Париж 2024

Чешкият олимпийски комитет и правителството на страната разкритикуваха идеята за участие на спортисти от Русия и Беларус на олимпийските игри в Париж през 2024 година под неутрален флаг.

Международният олимпийски комитет (МОК) заяви в края на миналия месец, че обмисля варианти за допускането на атлети от двете страни във френската столица независимо от международните санкции, които им бяха наложени след инвазията на Русия в Украйна. Изявлението на МОК предизвика реакции и в двете посоки – докато САЩ е „за“ участието на руски и беларуски спортисти, то повечето страни от Европа са против идеята.

„Руски и беларуски атлети не могат да участват на олимпийските игри. Не виждаме причина за промяна на текущите санкции“, се казва в изявление на Чешкия олимпийски комитет. В него се добавя обаче, че няма да има натиск към чешките спортисти за бойкот на Олимпиадата – вариант, обсъждан от няколко източноевропейски страни, включително Украйна и Естония. „Естествено ще уважим волята на всеки един спортист, ако реши да не бъде част от Игрите“, допълниха от комитета.

„Не мога да си представя руски и беларуски спортисти да участват в Париж във време, в което украински атлети губят живота си, докато защитават своята родина. При тези условия, участието на руски спортисти на Олимпийските игри не ми звучи като добра идея“, коментира премиерът на Чехия Петър Фиала.