И д-р Хасан Адемов забрави маската в парламента

Новини
16:15 - 01 Април 2020
3859
И д-р Хасан Адемов забрави маската в парламента

На последните няколко заседания, преди парламентът да си гласува „частичната карантина“, депутатите масово се съпротивляваха на носенето на медицински маски. Дори на дебата за Закона за извънредното положение, повечето народни избраници не понечиха да сложат някакви предпазни средства, макар да седят на сантиметри разстояние един от друг.

Самият д-р Хасан Адемов, който вече е с установена положителна проба за Ковид-19, също бе уловен на снимки да говори от трибуната без маска, макар и още в началото на епидемията – на пленарното заседание на 18-и март. Два дни по-късно пък, явяването на Веселин Марешки в защитен костюм срещу коронавируса стана атракция, предизвикала бурни шеги и закачки.

Бизнесменът-политик бе помолен да си махне качулката, за да има право от парламентарната трибуна  да бъде разпознат. В същия пленарен ден без маски бяха и парламентарният шеф Цвета Караянчева, и лидерката на БСП Корнелия Нинова, и депутатът Кристиян Вигенин и Валери Жаблянов, както и още десетки други народни избраници.

Най-натрапчивата предпазна мярка за наблюдаващите случващото се в парламента бе периодичната дезинфекция на парламентарната трибуна на 15-20 минути.

Доста изнанадващо бе, че дори на последното заседание, на което депутатите гласуваха да се разпуснат, отново масово бяха пренебрегнати маските и повечето разговаряха свободно един срещу друг.

Макар че медиците твърдят, че предпазните средства за лицето не спират коронавируса , все пак са поне някаква преграда срещу кашлящи и кихащи в близост, коментираха поведението на депутатите лекари.

Днес следобед, от От РЗИ-Добрич увериха, че са взели  всички необходими действия, за да установят контактните лица на д-р Адемов, който през миналата седмица дари маски на болницата в Добрич.

При срещата си с директора на болницата д-р Светозар Байчев, депутатът, който даде положителна проба за коронавирус, е бил с маска и ръкавици, обясни обясни областният управител на Добрич Красимир Кирилов, който е и председател на Областния координационен щаб.