И хотелиерите излизат на протест на 18 май

Изправени сме до стената, цените растат, няма работна ръка, отчаяни са в бранша

Новини
16:27 - 13 Май 2022
2543
И хотелиерите излизат на протест на 18 май

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) подкрепя протеста на национално представените работодателски организации - ИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ, и призовава своите членове и регионални структури активно да се включат в организацията и да защитят своите права и интереси с една основна основна цел - икономическото оцеляване на бранша и запазване на работните места и стопанските субекти. Това се казва в писмо от председателя на БХРА Георги Щерев до 36-те регионални структури на национално представената организация, става ясно от публикация в сайта на асоциацията.

"Вече над две години хотелиерите оцеляват в две последователни сериозни кризи, при това без подкрепата на държавата, която не ни затвори, но ограничи сериозно дейността ни, само и само да не ни плаща обезщетение", посочват от БХРА. Допълват, че държавата е изплащала компенсации за провалените почивки извън България, но не и за анулираните резервации в страната.

"В момента за пореден път сме изправени до стената - цените на енергоносителите и разходите за бизнеса растат, липсва работна ръка, има забавяне на записванията от основни пазари, редица са нерешените от години въпроси като цените на чадърите и шезлонгите, липсата на реклама", отбелязват от браншовата организация. Конкурентните ни дестинации като Гърция и Турция били подкрепени с редица мерки от държавите си, което им позволявало да предлагат и изгодни условия, докато българската държава нехаела за хотелиерския и ресторантьорски бизнес.

"Сега е времето членовете на БХРА да покажат, че няма да оставят друг да вади вместо тях кестените от огъня и ще защитят справедливите искания на протеста. Ако част от колегите преценят, че не желаят да се включат в борбата за защита на интересите на сектора, това би означавало, че те са доволни от настоящите икономически условия. Стана ясно, че и за това правителство не са приоритет истинските реформи в туризма. През последните три месеца Министерство на туризма изпълнява функциите на Агенция по бежанците, вместо да има време и възможност да се занимава с важните въпроси за сектора", изтъкват от органнизацията.