И Кулагин скочи на Силвия Кацарова

Нещо за четене
14:10 - 17 Май 2022
7010
И Кулагин скочи на Силвия Кацарова

Гримьорът Валентин Кулагин също скочи срещу думите на Силвия Кацарова, която се опита да ни убеди колко хубаво е да има 100% квота за БГ музика в ефира на БНР и БНТ. Певицата очевадно е обзета от носталгия по златните години на българската естрада, но 10-минутното й интервю в "Лице в лице" дойде в повече на драгите зрители. Валентин Кулагин е поредната звезда, която скочи срещу думите на естрададжийката, видя Lupa.bg. 

Ето какво пише Кулагин във фейсбук:

"От де на къде ше ги даваме на Мадона, Шакира и еди коя си". Моите уважения към Силвия Кацарова, която ми е била градска и доколкото знам е помакиня, а не туркиня... Но не бива да омаловажавам труда на свои колеги, а особено такива далече по-значими от нея.

Мадона е променила историята на музиката, в СВЕТОВЕН МАЩАБ и е наложила понятието "имидж". Поставила е нов стандарт във видеозаснемането на музикално съдържание, недостигнат от никой изпълнител, дори 40 години по-късно. Тя е най-продавания солов изпълнител на всички времена, откакто съществува понятието "музика". Да не говорим, че също така държи и рекорда за най-успешен концертен солов изпълнител на всички времена. Солов, а не мъж или жена.

Не искам по никакъв начин да омаловажавам творчеството на Силвия и красивите български песни, които ни е оставила. Но трябва да си научи домашното и да бъде уважителна към по-големите от нея.

Направо е смехотворно, който и да е български артист, да включва името си в едно изречение с Мадона или Майкъл Джексън. Същото преди време направи поп-фолк певицата Мария, когато заговори за Бионсето и Рейхана. И стана за смях.

Това мое мнение не е равносилно на чуждопоклонничество, а самата истина, подкрепена с факти и постижения.

Мадона не е била толерирана да я излъчват по националната телевизия в Америка, нито е плащала за ротация да се излъчва в нито една друга държава. Напротив, дори е била банвана и отлъчвана. Творчеството й е достигнало до милиони хора, защото създава хитове И знае как да презентира продукта си. Да не говорим, че в момента дори не е в активната си музикална форма, за да се спряга името й по тази тема.

Надали БНТ и БНР въртят точно парчета на Мадона или Шакира. Това е основен проблем на много изпълнители в българския шоубизнес, а и не само в българския - не знаят как да правят бизнес, а честно казано, и шоу.

Музиката и записването на песен е съществена част, но и много малка част от целия процес. Да се изисква подобен толеранс към бг изпълнители и да се излъчва само 100% българска музика по националната телевизия, звучи по-скоро като комунистически модел, отколкото като европейски.

И какво лошо има в това да сме европейци, след като всяка европейска държава съществува и се развива по-добре от нас?

Ние сме в Европа и бидейки част от по-мащабната картинка, не заличава нашата националност и идентичност.
Не мисля, че ще дойде момент, в който българина ще спре да слуша българска музика. Нека не забравяме, че поп-фолка е също българска музика и това е най-слушания жанр музика в държавата.

Не съм чул в заведенията да се слуша нито Мадона, нито Шакира. А по телевизията също. Не разбирам защо, когато ОНЕЗИ хора, естрадните, ходят по предавания, винаги говорят за естрадата като единствената българска музика. Няма държава по света, в която се прави само един стил музика!

Също така не одобрявам в едно изречение да се говори за изкуство и пенсии. Съжалявам. Колко от тези естрадни изпълнители помогнаха на млади изпълнители, от който и да е жанр? Кой от тях стана продуцент и подкрепи развитието на новата българска музика? Освен че подкрепиха собствените си деца...

В световен мащаб не се сещам един голям изпълнител да е наложил и децата си като изпълнители. Само в нашата държава има такива генетични звезди, че чак и цели семейства-певци. Достатъчно е, че много от тези естрадни изпълнители са прибрали държавни имоти навремето, безвъзмездно дадени им, за да мислим сега и какво се случва с тях, когато не са в активен период.

Не виждам нито Йорданка Христова, нито Лили Иванова да изнемогват. Ширят се в прекрасни имоти и къщи, много приятно обзаведени.

Младите артисти в днешно време не само нямат имоти, ами не могат да си платят и наема. Независимо от жанра музика. Постоянно се говори за толеранс и етичност към по-възрастните, а дали по-възрастните са се научили след толкова години и житейски път, да имат отношение и да са в полза с опита, и знанията си, на по-младите?

За издъхването.. всички издъхваме и изнемогваме.

И ние умираме, и ние ще станем пенсионери, и нашите баби и дядовци са пенсионери и издъхват с една минимална пенсия. Не само естрадните певци. Нека не забравяме това. Нека търсят начини за съществуване извън обсега на националните медии. И ние младите имаме проблеми, но не ангажираме никой с тях.

Иначе разбирам колко е важно точно в този момент на световна икономическа криза и пълен политически хаос, да говорим за българската музика и българската Евровизия" - завършва гримьорът.