И на езерото "Панчарево" ще строят "подпорна стена"

Бизнесменът, който е собственик на имота, обещава да не изникне голям хотел, а две постройки за гребни състезатели

Новини
15:20 - 12 Февруари 2023
7678
И на езерото "Панчарево" ще строят "подпорна стена"

Строеж на езерото Панчарево разгневи жителите на околните села, които вече събират подписи срещу инвестиционно намерение за хотел, гребна база и обслужваща сграда с до 10 паркоместа, разказва СЕГА.

В документ, качен на сайта на район „Панчарево” пише, че достъпът до имота е осигурен чрез местен път. Оказва се обаче, че по кадастър това е път, а в действителност е 8-километрова велоалея, открита официално от Столична община през 2016 г., която по проект е струвала 1 млн. и 800 000 лева. Освен това, от ноември 2021 г. преминаването по велоалеята е забранено заради опасност от падащи камъни. Срутището до днес така и не е укрепено.

Според  протестиращите и кмета на село Герман Маргаритка Станкова, виновник за ситуацията е Столична община, която нито е променила статута на пътя, нито е укрепила срутището.  „Не може в чашката на езерото да има частен имот, който да е с право на строеж, който да ползва местен път, некоригиран от Столична община. Пътят ни е велоалея”, заяви Станкова.

Собственик на имота е бизнесменът Радослав Йовков. Името му нашумя преди години, когато ГЕРБ го изключи от партията след сигнал, че получавал субсидии за пасища, без да има животни. Той обаче твърди, че притежава голяма ферма за кози. Йовков имаше апетити и за строеж в Копривщица, но след протести, идеята беше замразена.

Бизнесменът заяви пред медията, че на брега на Панчарево, на терена на бившия ресторант „Баядерка”, няма да строи огромен хотел, а гребна база за състезатели с две постройки до 50 човека.