И най-слабите биха България в Лигата на нациите

Така волейболистите ни претърпяха шеста поредна загуба

Актуални новини
16:51 - 25 Юни 2023
2709
И най-слабите биха България в Лигата на нациите

По болезнено драматичен начин България допусна шеста поредна и общо седма загуба в осем изиграни мача във волейболната Лига на нациите (VNL) през 2023 г., предава СЕГА. Още по-лошото е, че този път поражението в зала "Ко`мет Арена" във френския град Орелан дойде срещу най-слабия отбор в глобалния турнир и наш пряк конкурент за оставане в елитната компания и през следващия сезон - 2:3 (23, -19, -20, 16, -16) срещу Куба.

След като изпусна първоначалния си аванс в геймовете, селекцията на Пламен Константинов отново влезе в ритъм и в тайбрека стигна до 5 мачбола, от които три поредни при 14:11. Горчивината от пропилените шансове стана още по-силна заради развитието на ситуацията при 15:14 и 16:15 в наша полза - и двата пъти точките първоначално бяха отсъдени в полза на "трикольорите", което означаваше край на мача. И двата пъти обаче кубинският треньор оспори, а видео повторенията показаха първо блокаут, а после докосване на мрежата.

Последваха два поредни аса на Хесус Ерера, който подпечата успеха за карибската държава.

"Имах усещането, че в средата на втория гейм те започнаха да намират своя ритъм на сервис и в атака. Взех таймаут, защото усетих, че идва този момент. Но те продължиха, сервираха по-добре. Атаката им също се подобри и те заслужиха да спечелят втория гейм. Ние трябва да подобрим играта на сайдаут и на сервис. Някои играчи могат да си позволят повече риск, но не на всяка цена. Трябва да сме по-добри в защита. Да докосваме топката на блокада, но не и да чакаме всичко от блокадата. Просто трябва по-добра защита", коментира ситуацията след изпуснатия втори гейм Константинов.

Надеждите му намериха отражение на полето чак в четвъртата и после донякъде в петата част. Но в крайна сметка тимът ни отново се размина с втората си победа във VNL тази година.

В познатата титулярна шесторка на Константинов влязоха капитанът Георги Сеганов като разпределител, Димитър Димитров като негов диагонал, Александър Николов и Мартин Атанасов като посрещачи и Николай Колев и Алекс Грозданов като централни блокировачи, а либеро беше Теодор Салпаров. От пейката се включиха резервният плеймейкър Делчо Раев, посрещачът Аспарух Аспарухов и центърът Илия Петков.

С 23 т. (1 ас, 1 блок) изпъкна Николов, а с по 12 т. завършиха Атанасов (1 ас, 3 блока) и Грозданов (1 ас, 6 блока). С двуцифрен актив приключи и Колев - 10 т. (2 блока).

Кубинският диагонал Ерера заби общо 27 т. (6 аса) в българското поле. За успеха допринесоха още Мигел Анхел Лопес с 19 т. (1 ас, 1 блок) и капитанът Осниел Мергарехо с 12 т. (2 блока).

Благодарение на победата Куба (2-6, 5 т.), чийто тим досега заемаше последната 16-а позиция в класирането, изпревари България (1-7, 6 т.), въпреки че има по-малко точки (по регламента на VNL първият показател е броят спечелени мачове). Така "лъвовете" се смъкнаха на предпоследното 15-о място и застанаха в позиция да загубят мястото си в Лигата на нациите през 2024 г., тъй като вече са най-слабият сред отборите със статут на претенденти.

Последен в официалното класиране е отборът на Германия с 1-7 (4 т.), който обаче е сред основните тимове във VNL и има гарантирано участие в нея, независимо от мястото си в крайното подреждане.

Добрата новина е, че във финалната трета състезателна седмица от редовния сезон България има директен мач срещу Бундестима и при успех ще се изравни по брой победи с Куба и ще има повече спечелени точки. Останалите ни съперници от 4 до 9 юли в Анахайм са Иран, Сърбия и домакинът САЩ.