И Реал усети мощта на Барса

Феновете на "Бернабеу" видяха още една четворка

Спорт
06:00 - 27 Октомври 2024
2892
И Реал усети мощта на Барса

Барселона разби Реал Мадрид с 4:0 насред „Сантяго Бернабеу“ в Ел Класико от 11-ия кръг на Ла Лига. Големият коз на каталунците се оказа високо изнесената защитна линия, която многократно остави играчи на „лос бланкос“ в положение на засада, а на Килиан Мбапе бяха отменени два гола, като той направи и куп сериозни пропуски.

През втората част Роберт Левандовски вкара два гол за две минути, а Ламин Ямал и Рафиня добавиха по едно попадение. С този мач приключи серията от 42 мача на Реал без загуба в Ла Лига, точно преди да бъде изравнено рекордното постижение на Барса от 43.

След едва две минути игра Едуардо Камавинга пусна убийствен извеждащ пас за Килиан Мбапе, който се озова очи в очи с Иняки Пеня, но прати топката встрани от вратата. Мбапе бе в положение на засада и дори да бе вкарал, голът му нямаше да бъде признат.

Две минути след това Винисиус направи индивидуален пробив и се надиграваше сам срещу трима от Барселона, но спечели единствено корнер. Последваха няколко ъглови удара за Реал Мадрид, които не доведоха до голово положение за "кралете".

Барселона отговори с висока преса и на няколко пъти успя да отмъкне топката в половината на Реал. В деветата минута при една такава ситуация Ламин Ямал пусна извеждащ пас по въздуха за Роберт Левандовски, който от чиста позиция се размина с топката.

В 12-ата минута Пау Кубарси не се справи с дълга топка и я подари на Килиан Мбапе, който пробва да изненада напусналия голлинията си Иняки Пеня, но изстрелът на френския нападател премина над каталунската врата.

Барселона отговори мигновено с най-чистата си ситуация от началото на мача. Ламин Ямал получи извеждащо подаване, Ферлан Менди не спря да го гони и го затрудни при удара му, който бе доста слаб и Андрий Лунин улови топката без проблеми.

Четвърт час игра след началото на срещата Камавинга пусна ново извеждащо подаване за Мбапе, който този път реши да комбинира с непокрития Джуд Белингам, англичанинът стреля отблизо, но Пеня блесна с великолепно спасяване и изби топката току пред голлинията. Дори тя да бе попаднала във вратата, попадение нямаше да има, защото Мбапе пад бе в нередовна позиция.

Килиан Мбапе продължи със засадите, а Реал Мадрид - с пропуските. Федерико Валверде изведе французина, който напредна и подаде за Винисиус, но бразилецът, явно осъзнал, че ситуацията не е чиста, се разколеба и от няколко метра стреля над вратата на Барселона.

В 21-вата минута Антонио Рюдигер допусна груба грешка при изнасянето на топката, Ламин Ямал я открадна и подаде за Рафиня, който се освободи от Едер Милитао, а свободен пред себе си имаше Алехандро Балде, но реши да завършва сам и шутира над вратата на Андрий Лунин.

Минута след това Орелиен Чуамени пусна извеждащ пас към Винисиус отляво, лявото крило елиминира Жул Кунде и Пау Кубарси с дрибъла си, но завършващият му удар бе под всякаква критика и топката профуча покрай десния страничен стълб.

Барселона продължи да играе рисково с високо изнесена защитна линия, като в 26-ата минута при нов извеждащ пас Килиан Мбапе пак беше в засада, като продължи за Едуардо Камавинга, който и без това от нелоша позиция стреля встрани от вратата на Иняки Пеня.

В 28-ата минута Педри нанесе точен удар от дистанция, но Андрий Лунин успя да се справи. Рафиня не сполучи с добавката, но спечели корнер. При последвалото изпълнение Реал изчисти, но Барса задържа топката, като се стигна до центриране отляво, което Иниго Мартинес засече, пращайки топката с глава над вратата.

В 31-вата минута Ферлан Менди пусна дълъг диагонален пас за Лукас Васкес, който изведе Килиан Мбапе, французинът преодоля Пау Кубарси и се стрелна в наказателното поле, остана сам срещу Пеня и го копна, пращайки топката в мрежата. След намеса от ВАР голът не бе признат заради поредна засада на нападателя.

В 37-ата минута Ламин Ямал проби по десния фланг, премина през Менди, а Камавинга се хвърли в краката му, за да го затрудни максимално и изстрелът на 17-годишния талант профуча над вратата на Андрий Лунин. Две минути след това Педри изведе Левандовски на стрелкова позиция, а полякът шутира покрай вратата, но така или иначе бе в засада, която бе първа за Барса от началото на мача срещу цели седем за Реал към тази минута.

Първото полувреме завърши без голове, въпреки множеството опасни атаки и пред двете врати.

В 52-рата минута Реал отново сгреши при изнасянето, а Ламин Ямал пробва от много далечна дистанция да изненада Андрий Лунин, но ударът на младока бе твърде слаб и украинецът се справи без никакви проблеми. Реал отговори с бързо нападение по левия фланг, Винисиус си нагласи топката за удар от границата на наказателното поле, но се стигна само до корнер, от който не последва нищо интересно.

В 54-ата минута Барселона излезе напред в резултата! Марк Касадо пусна убийствено подаване към Роберт Левандовски, който се измъкна от засадата, тъй като бе покрит от Ферлан Менди, полякът остана сам срещу Лунин и с елегантен удар по земя към долния ляв ъгъл порази украинеца за 0:1!

Само две минути по-късно Барса отбеляза втори гол! Алехандро Балде получи топката отляво, напредна към аутлинията и предостави вълшебно центриране към Левандовски, който нанесе прекрасен удар с глава и не остави никакви шансове на Андрий Лунин - 0:2!

Реал Мадрид пробва да отговори, като навлезе в половината на Барселона. В 60-ата минута Килиан Мбапе навлезе навътре от левия фланг и пробва шут по земя към близкия десен ъгъл, но не успя да вложи необходимата сила и Иняки Пеня улови. Това бе и първият точен удар на сметката на домакините от началото на срещата.

В 64-ата минута Винисиус намери Килиан Мбапе с изключително подаване с външен фалц, французинът остана сам срещу Пеня, който бе скъсил дистанцията и посрещна удара му. Току появилият се от резервната скамейка Лука Модрич пробва добавка от границата на наказателното поле, но не успя да уцели вратата.

В 66-ата минута Федерико Валверде изведе Килиан Мбапе сам срещу Пеня, нападателят за втори път успя да прати топката във вратата с диагонален шут към долния десен ъгъл, но за пореден път Мбапе бе в засада и втори негов гол не бе зачетен.

Минута след това Рафиня бе изведен по левия фланг в наказателното поле, където непокрит бе Роберт Левандовски, бразилецът пусна към поляка, който се озова на празна врата и стреля в левия страничен стълб. Останаха съмнения за засада на Рафиня, но не бе потвърдено дали имаше такава. В 69-ата минута Левандовски отново бе изведен на перфектна позиция, но за втори път не уцели вратата.

В 70-ата минута Реал Мадрид получи златна възможност да намали изоставането си. Лука Модрич центрира от свободен удар към наказателното поле, където Джуд Белингам бе забравен, но не прецени добре летежа на топката и от вратарското поле я прати встрани от вратата на Иняки Пеня. В 71-вата минута Мбапе най-сетне се освободи от засадата, нанесе опасен удар, а Иняки Пеня отрази с една ръка.

В 78-ата минута всичко приключи! Рафиня проби великолепно на скорост през центъра на терена и изведе Ламин Ямал на стрелкова позиция, а младокът шутира силни към близкия ляв ъгъл с по-слабия си десен крак и не остави абсолютно никакви шансове на Лунин - 0:3!

В 84-ата минута резултатът придоби космически размери. Иниго Мартинес пусна дълго подаване за Рафиня, който се измъкна от отбраната на Реал Мадрид и елегантно прехвърли Андрий Лунин, Лукас Васкес пробва да изчисти от голлинията, но не сполучи - 4:0 за Барселона!

В първата минута от добавеното време Винисиус пусна извеждащо подаване към Килиан Мбапе, който остана очи в очи с Пеня, който отрази удара му, а френският нападател отново бе в нередовна позиция, общо 12-а засада за Реал Мадрид в мача. Това бе и всичко от мача на "Сантиаго Бернабеу" - 4:0 за Барселона в Ел Класико.