И САЩ се отказва от хидроксихлорохина

Няколко болници в страната вече обявиха, че се отказват от хваленото от Тръмп лекарство

Новини
20:41 - 29 Май 2020
3305
И САЩ се отказва от хидроксихлорохина

Болници в САЩ се отказват от използването на лекарството хидроксихлорохин, хвалено от президента Доналд Тръмп като ефикасно средство за лечение на COVID-19, предаде Ройтерс.

Медиците взеха решение, след като няколко научни изследвания наведоха на мисълта, че медикаментът може да не е ефикасен при пациенти с коронавирус и да доведе до куп усложнения и рискове.

Лекарството по принцип се използва за малария от дълго време. Ранните надежди, че то може да е ефикасно срещу Ковид-19 се основаваха отчасти на лабораторни експерименти, както и на неговите противовъзпалителни и антивирусни свойства. То обаче не показа ефективност срещу COVID-19 при изпитанията с хора и най-малко две изследвания показаха, че медикаментът може да увеличи риска от смърт, отбелязва Ройтерс.

Сега поръчките за лекарството са намалели до една десета от равнището през втората половина на март, когато беше техният пик.

По-рано тази седмица правителствата на няколко европейски страни забраниха използването на хидроксихлорохин от пациенти с COVID-19.