И шеф Манчев лапнал благ кредит от държавната ББР

Топ
17:32 - 18 Май 2021
12848
И шеф Манчев лапнал благ кредит от държавната ББР

Скандалните разкрития около ББР не спират. Оказва се, че порочните практики се повтарят и в дъщерните дружества на ББР като „ББР Микрофинансиране“. По устав дружеството следва да улеснява достъпа до финансиране на микро и малки предприятия, земеделски производители, самонаети лица, занаятчии и др., които развиват или стартират бизнес на територията на страната.

Всъщност над 70% от кредитите се дават на големи фирми. Много малка част са за малък бизнес и стартиращи дружества и то до минималните 50 000 лева и лихва около 10 %, след ходене по мъките, ако имате нервите. Според източници от банката, ако малка или стартираща фирма поиска кредит, се изискват много документи и обезпечения, като процедурата по одобрение отнема 2-3 месеца, а лихвите достигат до около 9-10%. От друга страна големи фирми, които могат до ползват кредити от нормална търговска банка, получават необезпечени кредити на двойно по-ниски лихви - между 4,2 и 5%.

Малки фирми, засегнати от Ковид-кризата, не получават финансова помощ или им се предлагат кредити на високи лихви и при утежнени изисквания, които отказват повечето от тях да кандидатстват, което е в разрез със социалната мисия на структурата на  „ББР Микрофинансиране“. 

Отпуснати са обаче необезпечени кредити при ниски лихви на големи столични дискотеки, сред които личат „Бедрум“ и „Театро“. "Бедрум" намазва два необезпечени кредита за 400 000 лв., с които се планира изграждане на заведение на плаж Каваци, заради което се разораха дюните. Друга дискотека пък получава общо 350 000 лв. необезпечени кредити.

Отпуснати са кредити на фирми подизпълнители на строителството на Автомагистрала Хемус – „Орбелком“ ЕООД и „Креон ИС“ ЕООД. "Орбелком" ЕООД е изпълнител по обществени поръчки от 2018 г. на Община Варна за над 330 000 лева. Оказва се, че и двете дружества имат проблемни кредити в Централния кредитен регистър при БНБ, но според запознати с този вид банков бизнес, както и от  вътрешни източници, за да получат подобни кредити и при такива условия без обезпечение и нисък лихвен процент, очевидно се ползват с протекцията на ръководството, което управлява „ББР Микрофинансиране“.

Това са Панайот Филипов, изпълнителен директор на ББР и председател на СД на „ББР Микрофинансиране“ и изпълнителния директор на дъщерното дружество – Ивана Цанева. Може би ще трябва да обяснят на изпратената вече проверка на ББР от служебния министър на икономиката, Кирил Петков, като как преценяват риска при отпускането на необезпечени кредити, и то при преференциални условия.

Прочутият тв готвач шеф Манчев също намазва. Неговото дружество „Сихлаб-ВМ“ ЕООД получава необезпечен кредит при ниска лихва в размер на 200 000 лв. Парите са необходими на тв готвача за поредния му ресторант.