И Световното в Катар под въпрос, хвърчат нови обвинителни актове

Печалбите и подкупите в международния футбол са задълбочени, но широко известни практики от десетилетия, твърдят от ФБР

Спорт
14:29 - 07 Април 2020
2132
И Световното в Катар под въпрос, хвърчат нови обвинителни актове

Американски прокурори внесоха нови твърдения за подкупи, дадени на членовете на изпълнителния комитет на ФИФА, за да гласуват за Катар, който се очаква да бъде домакин на Мондиала през 2022-ра година.

Обвинителният акт, разпечатан и изложен в понеделник в Окръжния съд на САЩ в Бруклин, обвинява Никола Леос, тогавашният президент на КОМНЕБОЛ, органът, управляващ футбола в Южна Америка, както и към бившият президент на федерацията в Бразилия Рикардо Тейшейра, след като са приели пари, за да гласуват в полза на държавата в Персийски залив на заседанието на комитета на ФИФА през 2010-а година.

В акта също така се твърди, че Джак Уорнър от Тринидад и Тобаго, който бе шеф на управителния орган в Северна и Централна Америка и Карибите – КОНКАКАФ, е получил 5 млн. долара подкуп, за да гласува за домакинството на Русия през 2018-а година. Президентът на федерацията на Гватемала Рафаел Салгеро също е признат, че е взел подкуп от 1 млн. долара, за да гласува за руската страна.

Английският Скай спортс твърди, че в документа има редица престъпления за корупция във връзка с правата за излъчване на турнира в Северна и Южна Америка за Мондиал 2018 и 2022, включително до това, че мрежата на FOX спечели правата за показване на турнира в САЩ. Случаят е заведен в Америка, след като ФБР се ангажира да разгледа обвиненията за подкуп в световния футбол. Леос почина миналия август, след като избегна екстрадация в САЩ, а Уорнър и Тейшейра също я избягват.

Салгеро пък се призна за виновен през 2018-а за измами и пране на пари. Предполага се, че Уорнър е получил парите си за вота за Русия от 10 различни компании, свързани с военно производство, захранващи страните на Ангила, Кипър, Британските Вирджински острови.

„Печалбите и подкупите в международния футбол са задълбочени, но широко известни практики от десетилетия”, казва Уилиям Суини, който е помощник директор, отговарящ за офиса на ФБР в Ню Йорк.

„В дълъг период от години подсъдимите и техните хора корумпираха управлението на футбола в света и участваха в криминални схеми, като нанесоха голяма вреда на спорта. Техните схеми включваха фалшиви консултански договори и други методи за укриване, за да се прикрият подкупите и обратните плащания, за да изглеждат легитимни”, каза още шефът във ФБР.

Катар спечели правото да бъде домакин на турнира през 2022-ра година, след като надделя над САЩ с 14:8 гласа.