И така може: Ливанците се събудиха в две часови зони

Много граждани установиха, че предвид новото разделение сега се налага да бъдат на различни места по едно и също време, тъй като различните организации и институции действат в различен час

Новини
20:15 - 26 Март 2023
4092
И така може: Ливанците се събудиха в две часови зони

Решението на ливанското правителство да отложи в последния момент въвеждането на лятното часово време с месец, до края на свещения за мюсюлманите месец рамазан, доведе до масово объркване днес, предаде Асошиейтед прес.

Тъй като някои институции въведоха промяната, а други не, много ливанци се наложи да съчетават работен и училищен график в две часови зони в страна, която е широка само около 88 километра. 

Малката средиземноморска държава обикновено настройва часовниците си с час напред през последната неделя на март, както правят повечето страни в Европа. Въпреки това в четвъртък ливанското правителство съобщи за решението си това да се случи на 21 април.

Не бе съобщено каква е причината за решението, но в местни медии изтече видеозапис от среща между премиера Наджиб Микати и говорителя на правителството Набих Бери. В него Бери предлага на Микати да се отложи въвеждането на лятното часово време, защото това позволява на мюсюлманите да спрат с поста за рамазан час по-рано.

Въпреки че функционирането на обществените институции, на теория, е свързано с решенията на правителството, много институции, включително телевизионни канали, училища и бизнеси, съобщиха, че ще игнорират решението и ще продължат с лятното часово време днес, както е било планирано.

Много граждани установиха, че предвид новото разделение сега се налага да бъдат на различни места по едно и също време, тъй като различните организации и институции действат по различно часово време.

Много мюсюлмани се противопоставиха на промяната и изтъкнаха, че постите трябва да започват по изгрев и да приключват по залез без значение от часовата зона.

За много хора темата се използва за отвличане на вниманието от сериозните икономически и политически проблеми в страната. Ливан се намира в най-тежката финансова криза в съвременната си история. Три четвърти от населението живее в бедност, а наскоро Международният валутен фонд предупреди, че страната може да изпадне в хиперинфлация, ако не се предприемат мерки.