И в Португалия не издържат на инфлацията, протестират масово

Инфлацията в страната се забави до 8,2% през февруари от 8,4% предходния месец. Цените на непреработените хранителни продукти, като напр. плодове и зеленчуци, нараснаха с 20,11%

Новини
15:04 - 19 Март 2023
2421
И в Португалия не издържат на инфлацията, протестират масово

Хиляди протестиращи днес се стекоха в центъра на Лисабон, за да поискат по-високи заплати и пенсии, както и намеса на правителството за  ограничаване на покачващите се цени на храните, които според тях задушават и без това ограничените им доходи, предаде Ройтерс.

Португалия е една от най-бедните страни в Западна Европа и официалните данни показват, че повече от 50 % от португалските работници получават по-малко от 1000 евро на месец през миналата година, а минималната заплата е само 760 евро на месец, посочва БТА.

 По данни на Евростат минималната работна заплата в Португалия - измерена по паритет на покупателната способност, а не по текущи цени - през 2023 г. е 681 евро на месец, което е 12-ото най-ниско ниво от 15-те държави от Европейския съюз, в които има минимални заплати. В сравнение с нея в Полша минималната работна заплата е  726 евро, в Гърция 775 евро и 798 евро в Испания.

Най-големият португалски синдикат CGTP, който свика протестите, призовава за увеличаване на заплатите и пенсиите с най-малко 10% и иска от правителството да наложи тавани на цените на основните хранителни продукти.

Португалският министър на икономиката Антонио Коща Силва изключи вчера възможността за каквато и да е правителствена намеса за спиране на покачването на цените на храните, тъй като според него пазарът е най-добрият механизъм за определяне на цените.

От 1 януари заплатите на държавните служители са се увеличили средно с 3,6 % спрямо 2022 г., а тези в частния сектор нараснаха с 5,1 %, докато пенсиите се повишиха с максимум 4,83 %, показват данните на държавната администрация.

Инфлацията в Португалия се забави до 8,2% през февруари от 8,4% предходния месец. Цените на непреработените хранителни продукти, като напр. плодове и зеленчуци, нараснаха с 20,11%.