И вторият опит за промяна на "тежкия протокол" за вота - провален

БСП да отзове човека си в ЦИК, настоя ГЕРБ

Новини
22:23 - 26 Март 2021
3616
И вторият опит за промяна на "тежкия протокол" за вота - провален

Втори опит за промяна на сложните изборни протоколи, които може да забавят обработването на данните от гласуването, направи ЦИК в четвъртък вечерта. Щурмът обаче се оказа неуспешен - както при първото обсъждане на 11 март, един глас не достигна на комисията, става ясно от видеоархива на заседанията.

В четвъртък ГЕРБ обвиниха БСП, че чрез техен представител в ЦИК - Емил Войнов, нарочно е усложнила протокола. А крайната цел е с повечето грешки при броенето да се стигне до хаос и спекулации за честността на вота. Изборният кодекс е приет в този вид от ГЕРБ, отвърнаха левите. Самият Войнов се включи в брифинга на “Позитано” да обясни, че протоколът отговаря на всички изисквания на кодекса.

Той си е позволил да дописва закона, в протокола са прибавяни нови графи, настоя обаче и вчера Красимир Ципов и пред Нова призова БСП да оттегли Войнов като член на ЦИК, а комисията - да опрости протокола.

Повторният опит за промяна става по предложение на Йорданка Ганчева, която е от квотата на ГЕРБ. “Като господар на процеса по провеждане на изборите ЦИК трябва да се държи на висота и да внушава доверие в изборите. Никога не съм си позволявала да правя коментари за поведението на членове на ЦИК.

Но буди недоумение как днес наш колега даде изявление в партийна централа и забрави да спомене, че промяната на протокола бе обсъждана на 11 март и той бе докладчик”, казва Ганчева и настоява да се обсъди опростяването на протокола. Комисията да се съобрази с исканията на РИК-овете и възможностите за грешки да се минимизират, настоява и Георги Баханов, член на ЦИК от квотата на ГЕРБ.

“Единствената причина да участвам в брифинга е, че името ми бе споменато на една друга пресконференция”, отвръща Войнов.

Председателят Александър Андреев казва, че няма пречка да се обсъди отново темата. Но Войнов напомня, че протоколите вече са отпечатани, а методическите указания са изготвени по приетия вариант. И изразява опасение, че промяна може да предизвика по-голям хаос.

“Не поставихте въпроса при обученията на РИК, когато те коментираха протокола. Правите това едва днес след пресконференция, дадена в централата на управляващата партия. И сега ЦИК по указания на ГЕРБ ще променя протокола, а не когато са ни сезирали РИК”, казва Силвия Стойчева, също от квотата на социалистите. Напомня, че Войнов е внесъл доклада за протокола, но не го е приел той. Самата Стойчева търсила варианти за друг вид на протокола, но не се е получило. “Отказвам обаче да изпълнявам партийната воля на ГЕРБ, БСП, ДПС или който и да било друг”, заявява тя.

При гласуването дали ЦИК да се върне към дебата за протоколите 6-има от 16 са “против” - членовете на БСП в комисията Емил Войнов, Силва Дюкенджиева, Таня Цанева, Николай Николов, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева. Така решението не се приема.

Причината за проблема е една - отстъпи се от машинното гласуване и при въведеното хибридно се сумират резултатите от машините и хартиения вот, обяви пък левият юрист Крум Зарков също пред Нова тв. И предложи във всички секции с над 300 избиратели да се гласува само с устройствата - “накрая на изборния ден се натиска едно копче и не се смята нищо”. По закон обаче това е невъзможно.