И Захариева разпитана за Бобоков

Външният министър привикана по темата за посланиците, споменати в чата между Узунов и бизнесмена

Новини
13:05 - 25 Юни 2020
2002
И Захариева разпитана за Бобоков

И външният министър Екатерина Захариева е била разпитана по казуса Бобоков. Вчера тя е била привикана по публикуваните кореспонденции за назначение на посланици между Пламен Узунов и шефа на "Приста ойл". От чата между двамата вече стана ясно, че Бобоков е посочил свои имена за дипломати в Алжир и Нигерия.   
 
По-рано Специализирана прокуратура съобщи, че разследва престъпно сдружение с цел търговия с влияние. Анализът на кореспонденцията между П.Б. и „Prezident-Pl. Uzunov” сочи, че двамата многократно обменят информация, касаеща въпроси, свързани с външната политика на Република България, в т.ч. и кандидатури за български посланици в страни извън Европейския съюз.
 
На 03.08.2018 г. от комуникацията става ясно, че е уговорена среща между П.Б. и „Prezident-Pl. Uzunov” в столичен хотел. Като ден след това П.Б. изпраща на „Prezident-Pl. Uzunov” съобщение със следното съдържание:х „Румен Петров – Алжир“. Румен Петров е назначен като извънреден и пълномощен посланик на Република България в Алжирската демократична и народна република с указ №4 от 16.01.2020 г. на президента.