Ибрахимович се завърна в Милан

Спорт
15:31 - 11 Декември 2023
2177
Ибрахимович се завърна в Милан

От Милан официално обявиха завръщането на Златан Ибрахимович, който с длъжността си на оперативен партньор ще служи като съветник на клубния собственик Гери Кардинале и неговата компания RedBird. Като част от тази роля бившият нападател ще бъде връзката между първия състав и ръководството.

Именно Милан беше последният отбор в дългата и славна кариера на Ибрахимович. Шведът приключи с футбола като част от състава на “росонерите” през юни тази година, като за тях той изигра 163 мача с 93 гола и 35 асистенции, спечелвайки две титли на Италия и една суперкупа на страната. През последните месеци имаше дълги преговори между клуба и доскорошния голмайстор, който в крайна сметка е дал съгласието си да помага за развитието на миланския гранд.

Самият Ибрахимович изрази своята благодарност за поверената си роля в клуба. “Изключително съм благодарен да се присъединя към RedBird и Милан в тези важни и влиятелни роли. RedBird си партнира с някои от най-великите спортисти, отбори и бизнес фигури в света, за да създаде бизнеси със смисъл и въздействие. Гледам напред към допринасяне за техните инвестиционни активности сред спортните, медийните и развлекателните им собствености.

Моята любов към “росонерите” никога няма да умре и да бъда част от тяхното бъдеще по смислен начин е нещо, за което можех само да си мечтая. Благодарен съм на Гери, че ми предостави тази възможност. Имам голямо възхищение към отдадеността, страстта и усърдния труд, които показаха RedBird и ръководството, откакто придобиха клуба. Това не е лекомислено решение, а такова, което е много важно и лично за мен и моето семейство. Размишлявах дълго и задълбочено върху първите ми стъпки след края на футболната ми кариера и няма как да бъда по-развълнуван от началото на това приключение като член на RedBird и Милан. За мен и моето семейство това наистина е завръщане у дома в любимия клуб, в който приключих моята футболна кариера, а сега отварям следващата глава”, коментира той.

На свой ред Кардинале изказа своето задоволство от възможността да си сътрудничи с Ибрахимович. “Всички ние имахме късмета да станем свидетели на величието на Златан като играч и на неговия принос за извеждането на Милан до върха на Серия "А". Това, което прави Златан победител от неговия калибър, не е само физически талант, но също така висок интелект и предприемачески дух.

В RedBird сме развили партньорства с много подбрана група от висоефективни спортисти и артисти от световна класа, които могат да процъфтяват в екосистемата на RedBird чрез нашето спортно, медийно и развлекателно портфолио. Имах възможността да прекарам доста време със Златан, размишлявайки върху неговите опции след края на футболната му кариера. Това, че той ще има активна рола в бъдещето на клуба, е показателно да нашия продължителен ангажимент за съвършенство на терена и извън него, като гледам напред към работата с него като партньор и колега в RedBird и Милан. Уважението, което Златан предизвикваше като играч, глобалното му присъствие сред феновете на спорта и разнообразните му умения като предприемач са мощна комбинация за Милан и RedBird.

Развълнуван съм за нашите фенове, играчи и треньорски щаб, както и за останалата общност на “росонерите” заради това, че формално ще можем да го посрещнем отново обратно в отбора”, заяви американският бизнесмен.

Клубните президент и изпълнителен директор, съответно Паоло Скарони и Джорджо Фурлани, също приветстваха завръщането на Златан в клуба.

“Ибра олицетворява значението на един шампион. По време на периода му в клуба всички ние видяхме неговите работна етика, решителност и неуморно преследване на успеха. Да разполагаме с него като съветник на собствениците и ръководството е победа по всички критерии, като продължаваме нашето неуморно преследване на стремежа ни да върнем Милан на върха на европейския футбол”, коментира Скарони.

“Привличането на лидер като Ибра за съветник на ръководството на Милан подчертава нашия ангажимент за бъдещите успехи на нашия клуб в полза на нашите играчи и фенове. Късметлии сме да имаме достъп до креативността на Ибра и неговите обширни връзки в европейския футбол, за да продължим да издигаме клуба на глобалната сцена”, бяха думите на Фурлани.

Назначаването на Златан идва в навечерието на ключовия сблъсък на Милан срещу Нюкасъл в Шампионската лига, от който ще стане ясно дали тимът ще играе в евротурнирите и напролет.