Ибряма на 69: Болен съм, но не се давам, моторите ме съсипаха!

Изповеди
17:00 - 16 Февруари 2021
9691
Ибряма на 69: Болен съм, но не се давам, моторите ме съсипаха!

На 16 февруари гениалният зурнаджия и кларинетист Иво Папазов подкарва 70 години. Юбилеят го заварва в доста лошо здравословно и финансово състояние, а музикантът за първи път разкрива коя е истинската голяма страст в живота му - не музиката, а... пистовите мотори.

"Не мога да кажа, че съм добре на тези години. Сърцето ме стяга, диабетът се обажда, краката ме болят ужасно. Аз обаче сам съм си виновен за всичко. Безсънието и нередовният живот, всичките хиляди свирни няма как да не се отразят. Особено обаче ме мъчат травмите от карането на мотор - целият съм потрошен", разказва Ибряма.

Музикантът признава, че бързите машини са истинската му любов и в по-младите си години не е слизал от двуколесните пистарки. Участвал е и в десетки републикански състезания. За това обаче е заплатил със здравето си.

Малцина знаят, че именно инцидент с мотор го лишава от участие във филма "Господин за един ден", който можел да го изстреля към славата още преди четири десетилетия. Режисьорът Николай Волев и композиторът Иван Стайков дълго търсят музика за филма. Оказва, че им трябва кларнетист виртуоз. Джони Пенков им посочва неизвестния тогава Иво Папазов.

Да, ама Ибряма лежи в болница с потрошен крак след поредното пребиване с мотор. И така изпуска шанса си да стане звезда на млади години. Геният обаче няма как да остане незабелязан.

Днес музикантът се доверява на лечителя Иван Гарабитов за здравето си и хвали неговите магнитни масажи. За по-сериозно лечение му липсват средства, тъй като покрай пандемията и Ибряма е без никакви участия.