Ицо Стоичков и министърът на спорта откриха Световната купа в Банско

На церемонията присъства почти целият град

Спорт
21:11 - 09 Февруари 2024
3185
Ицо Стоичков и министърът на спорта откриха Световната купа в Банско

Световната купа по ски алпийски дисциплини в Банско бе официално открита на церемония, на която присъства почти целият град.

Официалните лица, които уважиха събитието на площад "Никола Вапцаров", включваха министърът на младежта и спорта Димитър Илиев, министърът на туризма Зарица Динкова, кметът на Банско Стойчо Баненски, президентът на Българската федерация по ски Цеко Минев, изпълнителният директор на Юлен Мая Христоскова, както и футболната легенда Христо Стоичков.

"Състезанията по ски са един своеобразен празник на младостта, на здравето и на връзката ни с природата.

Точно тук този месец ще отбележим вековния юбилей на Международната федерация по ски и на Българската федерация по ски.

Това е огромна чест за нас", каза кметът Баненски и пожела на всички спортисти и граждани и гости на Банско да се насладят на предстоящите два състезателни дни.

"За мен е огромно удоволствие да присъствам на откриването на най-голямото спортно събитие в България за 2024 година.

Знам колко е трудно да се подготвиш за едно такова състезание и знам през какви емоции преминават състезателите. Нека да победи този, който се подготвил най-добре.

Такова голямо състезание не се дава на случайни хора и Българската федерация по ски е показала, че е отличен организатор. Надявам се да ви видя всички утре горе на пистата", каза спортният министър Димитър Илиев.

"Състезателите ще направят всичко, което трябва, за да стигнат до победата. Но искам да подчертая, че тази година е специална за Българската федерация по ски и за Световната федерация по ски, които стават на по 100 години.

Това никак не е малко. Ние сме едни от първите в "белите" спортове. Буквално има само няколко дни разлика между основаването на международната федерация и на българската.

Ние сме сред първите десет държави в света, които се присъединяват.

По този повод подарявам на всички официални лица по един специален медал във връзка със стогодишнината на Българската федерация по ски", заяви Цеко Минев от трибуната, преди да обяви Световната купа за открита.

Официалната програма бе съпроводена от концерт на най-популярната народна певица от македонския край Николина Чакърдъкова, както и от кулинарно шоу с готвача Ути Бъчваров.