Идея за уикенда: Лакатник - най-вълнуващото място в Искърското дефиле

Нещо за четене
15:15 - 13 Октомври 2020
12054
Идея за уикенда: Лакатник - най-вълнуващото място в Искърското дефиле

Скучно ви е в София или се чудите какво да правите през уикенда? Ето ви една идея: разходете се до Лакатник и се насладете на прекрасната родна природа, поне докато времето все още позволява. 

Село Гара Лакатник е разположено в Стара планина, на 550 м надморска височина, на брега на река Искър в живописното Искърско дефиле на около 50 км от София, на 42 км от гр. Мездра и на 30 км от гр. Вършец.

Най-лесно и сравнително бързо до Лакатник ще стигнете с влака. Билетът струва само 3 лева (1,50 с намаление за ползващите такова). Пътуването отнема около час - час и половина, а през това време ще можете да се насладите на прекрасните гледки по Искърското дефиле.

Лакатник е сгушен в подножието на величествените Лакатнишки скали - едни от най-красивите сред природните забележителности на България.

На върха на скалите се издига масивен паметник от каменни блокове, построен в памет на загиналите септемврийци през 1923 година. На скалата срещу паметника има висок метален кръст, издигнат в памет на всички загинали алпинисти и планинари. 

Според някои предания наименованието на Лакатник идва от лъка/лака (крайречие, крайречна долина) заради многобройните лъки, обграждащи старото село. Според други е останало от римско време и в основата му е „млякото” – наречено е така, заради многото „млечен” добитък, който се е отглеждал тук.

До малката дървена къщичка "Орлово гнездо", "кацнала" високо на скалите, се достига само "по въже"

Снимки: Марио Захариев