Идиот стопи Galaxy S24 Ultra, за да оцени качеството на титановия корпус

Количеството на този метал е по-голямо от това, използвано в iPhone

Новини
14:15 - 05 Февруари 2024
10590
Идиот стопи Galaxy S24 Ultra, за да оцени качеството на титановия корпус

Технологичният блогър Зак Нелсън започна да изучава дизайна на Samsung Galaxy S24 Ultra по много необичаен начин. За да оцени количеството и качеството на титана в корпуса на устройството, авторът на YouTube канала JerryRigEverything го разглоби и дори го тества в топилна пещ, след което сравни състава на метала с материала, използван при производството на новия iPhone.

Първото нещо, което направи Нелсън, беше да разглоби устройството, като обърна специално внимание на неговия дизайн. Както се оказва, между вътрешната рамка и титановите рамки има слой пластмаса. Той позволява на антените на смартфона да приемат по-добре сигнала и в същото време служи като част от носещата конструкция.

След завършване на разглобяването блогърът анализира корпуса на смартфона с помощта на специален скенер. Както се оказва, по-голямата част от рамката на Galaxy S24 Ultra е изработена от алуминиева сплав клас 6061. Тя е класифицирана като сплав с общо предназначение и според спецификацията се състои от 95% алуминий, подсилен със силиций и магнезий.

Външната рамка, подобно на iPhone, е направена от тънки титанови плочи. Но те не са свързани директно с алуминия, а са слепени в пластмаса с помощта на специални крепежни елементи. Нелсън отбеляза, че този метод е по-различен от този, използван в iPhone 15 Pro Max (където алуминият и титанът са плътно „запоени“ заедно).

Анализът показа, че рамките на S24 Ultra са изработени от титан клас 2 - това е "почти чист" метал (99%), а не сплав. За сравнение, iPhone 15 Pro Max използва титан Grade 5 (90% титан, 6% алуминий и 4% ванадий). За да провери най-накрая „автентичността“ на метала, блогърът нагрява корпуса на смартфона в тигел - в резултат на това алуминият се разтапя, но титановите вложки запазват формата си.