ИДВА ЛИ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИЯТ КАБИНЕТ?

Десните сили са в паритет - "Промяната" с ДБ изпреварва ГЕРБ, но с малко, общо 5 или 6 влизат в 49-ото НС

Политика
19:47 - 02 Април 2023 (обновена)
4311
ИДВА ЛИ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИЯТ КАБИНЕТ?

Новата коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" излиза първа политическа сила, макар и с малко пред другото дясно обединение ГЕРБ-СДС на поредните предсрочни парламентарни избори днес.

Това сочат данните на социолозите при обявяването на края на вота. Едва 0,2 процента, делят двете сили и резултатът е в рамките на статистическата грешка, но и без да се броят гласовете от чужбина все още според данните на "Тренд" и "Галъп", като според втората социологическа агенция разликата е 0,5 на сто - съответно 25,3 за ПП-ДБ и 24,7 за ГЕРБ-СДС. 


Данните на "Галъп" 

За сравнение, на предишните парламентарни избори на 2 октомври миналата година ГЕРБ отново стана първа политическа сила с над 5 на сто от гласовете. Тогава Продължаваме промяната обра малко над 20 на сто от бюлетините, а Демократична България получи подкрепата на 7,45% от избирателите. 

Коментарите при това разпределение на силите от първата секунда от страна на социолози, политолози и дългогодишни анализатори е, че сформирането на евроатлантическо правителство вече изглежда неизбежно. Както и че преговорите между лидерите от двете коалиции за редовен кабинет, който да сложи край на служебната хегемония на президента Румен Радев след дългата изборна спирала. 

Иначе от вота днес парламентарно представителство освен ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС си осигуриха още 4 политически сили. 

Трети по данни от края на деня е националистическо-русофилската формация на Костадин Костадинов "Възраждане" с 12,9 процента. 

Следвана е плътно от ДПС с вота на 12,4 на сто и БСП - с подкрепата на 10,5 от избирателите. 

Шестата, която да прескочи 4-процентовата бариера за вход в 49-ото НС, има възможност да е ИТН с 3,9 на сто, но само паралелното преброяване и въвеждането на протоколите от районните избирателни комисии, включително от чужбина в идните часове, ще определи дали тя получава действително мандати. Това са данни на "Тренд". 

А социолозите от "Галъп" предвиждат завръщането на Слави-Трифоновата формация в НС с 4,0 на сто от избирателите. 

Избирателната активност обаче се очертава още по-ниска и от предишния вот - тогава наближаваше 40 на сто, а сега към 19,00 часа едва "прехвърли" 35-те %.