Идва ли нова финансова криза?

Новини
19:25 - 07 Ноември 2019
5336
Идва ли нова финансова криза?

Не се задава тежка икономическа криза, напук на всички апокалиптични прогнози. Това заяви в предаването "Плюс-минус" по Нова тв днес банкерът Левон Хампарцумян. За разлика от него обаче друг виден финансист - Кольо Парамов, предупреди, че всички предпоставки за задаваща се криза са налице.

"Предишната криза няма да се повтори. Може би ще има стагнация, рязко спадане или забавяне на растежа още до някакви граници от 1%. Всички очакват нещо да се случи, но какво точно ще е то, никой не може да каже. Така или иначе ако има криза, тя в никакъв случай няма да е с мащабите на онази от 2008-2012 г.", коментира Хампарцумян.

Левон Хампарцумян

Според финансиста Кольо Парамов обаче са налице предпоставки за началото на криза. „Всичко е налице и всичко отговаря на старта на кризата. Ако не се вразумят част от западните ръководители и най-вече банковото лоби в Ню Йорк, че заиграването с Брекзит може да им донесе много сериозни тежки условия и загуби. Такива, каквито бяха през 2008-2009 година”, посочи той. „Бъдещето на хората с пари е в инвестиционните фондове. Трябва да насочат вниманието си натам, защото това ще дисциплинира банките”, каза още финансистът.

Кольо Парамов

„Фондовете сами по себе си не правят пари. Правят пари компаниите, в които са вложени те”, отвърна му със саркастична нотка в гласа Хампарцумян.

Парамов подчерта, че хората трябва да си купуват акции само през фондове. „Ако искаш да печелиш – в инвестиционните фондове с ум и знание се отива. Сам не играеш, защото за това се изисква сериозна подготовка”, категоричен бе той. „Не харчете всичките си пари, не вземайте кредити на ръба на възможностите си. Едно разумно финансово поведение винаги е полезно”, посъветва българите Левон Хампарцумян.