Идва сезонът на алергиите

Цъфтежът на цветя и дървета отключва различни симптоми

Новини
14:15 - 19 Март 2023
2379
Идва сезонът на алергиите

Най-значимият фактор, който предопределя дали сме склонни към алергии, е наследствеността. Ако родителите са алергични, твърде вероятно е и децата да бъдат такива. При това не е задължително родителите и наследниците им да страдат от един и същ вид алергия. Наследява се самата предразположеност.

Сред най-честите алергии са тези към прашеца на различни растения, към козината на някои животни, към различни храни, както и към домашен прах. Различните видове непоносимост може да се проявят както в детска, така и в зряла възраст.

При сезонните алергии в организма се освобождава химичното вещество хистамин, което е отговорно за набъбването на лигавиците и отделянето на допълнителен секрет. Ето защо сред основните признаци на сезонните алергии са споменатите по-горе хрема, сълзящи очи, кихане, зачервена кожа. Тези най-чести симптоми са неприятни, но ако не им се обърне внимание, с течение на годините могат да станат и опасни. В редки случаи алергичните реакции могат да еволюират в астматични пристъпи.

Дори и да предполагате какво предизвиква алергията ви, най-правилният начин на действие е да получите диагноза от лекар алерголог. Той не просто ще изслуша разказа ви и ще прегледа видимите реакции по кожата и лигавиците, но и ще ви направи алергичен тест на кожната, за да се конкретизира точно кои алергени ви влияят.

Това става, като в кожата се инжектират малки количества от различни алергени и се наблюдава кой от тях ще предизвика реакция. Друг вид диагностика е изследването на кръв, като така се наблюдават антителата, образувани в организма за изолирането на даден алерген.

Разбира се, медицината и фармацията предлагат различни медикаменти за борба с алергиите. Някои от тях се предлагат без рецепта, докато други трябва да са предписани от доктор. Антихистаминовите препарати понижават нивото на хистаминовите концентрации в кръвта.

Друг вариант са медикаментите (под формата на спрей или таблетки), които спират подуването на лигавиците. Макар и да се продават без рецепта обаче, добре е да се посъветвате с медицински специалист дали избраният препарат трябва да се приема още с повишаването на предпоставките за алергия, за да предотврати появата й, или да се взима след появата на симптомите.

Друг важен въпрос е дали медикаментът предизвиква сънливост, дали може да се приема продължително време, както и дали е подходящ за сезонна алергия или е предназначен за евентуални алергични реакции при настинка. Следващото ниво медикаменти, са предписваните от лекар кортикостероиди.