Ига Швьонтек шампион! Полякинята прегази прегази Коко Гоф

Тя не остави никакви шансове на 18-годишната американка и я срази с 2:0 сета за малко повече от час

Спорт
18:58 - 04 Юни 2022
3299
Ига Швьонтек шампион! Полякинята прегази прегази Коко Гоф

Феноменалната серия на Ига Швьонтек продължава - полякинята записа 35-а поредна победа и триумфира за втори път на Откритото първенство на Франция. Тя спечели надпреварата от Големия шлем и през 2020-а година.

На тазгодишния финал Швьонтек разби с 2:0 сета (6:1, 6:3) 18-годишната американка Коко Гоф, като мачът продължи малко повече от един астрономически час, с точност 68 минути.

Швьонтек не остави никакви шансове на противничката си. Спечели с лекота първия сет. Макар че през втората част Гоф оказа известна съпротива, световната №1 беше много убедителна в ударите си и ретурите.

Пореден турнир Швьонтек е непоклатима и триумфира в Париж само с един загубен сет. През втората седмица от Ролан Гарос тя беше безгрешна и не загуби нито един сет.

Швьонтек влезе във финалната среща като абсолютен фаворит срещу дебютантката на това ниво в турнирите от Големия шлем Гоф. Пред погледа на своя сънародник Роберт Левандовски 21-годишната полякиня демонстрира категоричното си превъзходство от самото начало и даде само един гейм на съперничката си в първия сет.

Във втората част 18-годишната Гоф, която не загуби нито един сет по пътя си към финала, вдигна нивото си на игра и проби за преднина от 2-0. След това обаче Швьонтек отново пое контрол над събитията и взе пет поредни гейма, за да се доближи на гейм от успеха. Гоф намали изоставането си на 3-5, но след това полякинята затвори мача на собствен сервис след малко над един час игра.

Статистиката от срещата потвърди преимуществото на Швьонтек, като тя завърши с 18 печеливши удара и 16 непредизвикани грешки, реализира пет пробива и спечели 56 процента от точките на сервис на Гоф. От своя страна американката регистрира 14 уинъра и 23 грешки.


По този начин Швьонтек спечели шеста поредна титла от Тура и втори трофей от Големия шлем, осигурявайки си 2,2 милиона евро от наградния фонд, докато съперничката ѝ Коко Гоф ще получи чек за 1,1 млн. евро. Полякинята вече има огромна преднина на върха на световната ранглиста, докато от понеделник Гоф ще се изкачи на рекордното в кариерата си 13-то място.