Ига Швьонтек удари Плишкова в Монреал

Арина Сабаленка и Петра Квитова също записаха победи в Канада, но други две поставени напуснаха надпреварата

Спорт
11:48 - 10 Август 2023
1805
Ига Швьонтек удари Плишкова в Монреал

Водачката в световната ранглиста Ига Швьонтек стартира с победа на WTA 1000 турнира по тенис за жени в Монреал (Канада). Полякинята надделя над Каролина Плишкова от Чехия със 7:6(6), 6:2 за 1:50 часа и продължава в третия кръг на надпреварата.

Швьонтек и бившата номер 1 в света Плишкова изиграха много оспорван първи сет, но водачката в схемата остана в мача, след като спечели повечето от дългите разигравания и демонстрира солидно покритие на корта.

"Първият мач винаги е предизвикателство, особено срещу играчи като нея. Тя със сигурност използва опита си в първия сет, но аз съм щастлива, че успях да го взема с тайбрек. Във втората част бях по-солидна, защото помислях какво мога да направя по-добре и се радвам, че се получи", каза Швьонтек.

Тя срещна много голяма съпротива от Плишкова в едночасовия първи сет, но успя да направи обрат от 4:5 и да взема тайбрека. Във втората част полякинята доминираше, но допусна пробив в седмия гейм, когато сервираше за победата. Тя си върна пробива още в следващата част и затвори мача.

В спор за място на четвъртфиналите Швьонтек ще играе с номер 14 Каролина Мухова (Чехия), която победи Сорана Кърстя (Румъния) със 7:5, 6:4.

Номер 2 в схемата Арина Сабаленка (Беларус), която триумфира с титлата от Откритото първенство на Австралия по-рано през сезона, елиминира Пекра Мартич (Хърватия) с 6:3, 7:6(5).

Двукратната шампионка от Уимбълдън Петра Квитова (Чехия) спечели срещу италианката Камила Джорджи с 6:2, 5:7, 6:0, а в изцяло руски сблъсък номер 10 в схемата Даря Касаткина победи Анна Блинкова с 6:2, 7:5.

Победителката от Уимбълдън тази година и девета поставена Маркета Вондроушова елиминира бившата номер 1 в света Каролина Вожняцки с 6:2, 7:5. За датчанката това беше първи турнир след завръщането й на корта след тригодишно отсъствие.

Две от поставените напуснаха надпреварата. Номер 8 Мария Сакари (Гърция) загуби от американката Даниел Колинс с 4:6, 2:6, а номер 11 Беатрис Адад Мая (Бразилия) претърпя поражение от Лейла Фернандес (Канада) с 5:7, 7:5, 3:6.