Игнорират и потискат руснаците на "Уимбълдън"

Тенисистите се оплакват от отношение от "колеги и приятели"

Спорт
14:50 - 05 Юли 2023
2514
Игнорират и потискат руснаците на "Уимбълдън"

Рускинята Вероника Кудерметова проговори пред английските медии за атмосферата зад кулисите на "Уимбълдън", където тенисистите от нейната страна и Беларус този път бяха допуснати да играят.

Преди година най-достолепният турнир от Големия шлем спря руските и беларуските състезатели като санкция срещу войната в Украйна, но сега решението бе отменено.

Световната №12 Кудерметова, втора ракета на Русия в момента, разказа за напрежение между състезателите и "конфузни ситуации между приятели" по време на турнира в Лондон.

"Естествено, че не е никак приятно - каза Вероника след победата си над естонката Кая Канепи във вторник. - Минавам покрай тенисистка, която познавам от години. Казвам "здравей" и се усмихвам, както винаги съм го правила. Някои отвръщат, други - подминават, сякаш не ме виждат."

Нейният сънародник Андрей Рубльов, който също преодоля първия си съперник на турнира, бе критичен към решението, взето преди година.

"Имаше по-добри възможности тогава, а не просто да ни отстранят от "Уимбълдън" - смята Рубльов. - Това не направи никаква разлика като послание, което те мислеха, че ще постигнат. Напротив, стана по-лошо като атмосфера вътре между състезателите. Ако искат да помогнат, ние трябва да играем и това да е посланието."

Андрей неведнъж за последните 14 месеца се обявява против войната в Украйна, включително и в интервюта и пресконференции на големи турнири.

Украинката Елина Свитолина обаче, която победи Винъс Уилямс на старта в Лондон, е на съвсем друго мнение - и обяснимо:

"Всяка сутрин се събуждам с мисълта за случващото се у дома, като проверявам какво става с приятели и близки. Те са още в Украйна, живеят в кошмар, във война. Моят живот е лесен, в сравнение с техния, защото аз просто играя тенис.

Тук в Лондон хората ме подкрепят, а и усещам подкрепа за страната ми. Това е приятно усещане. Казах ясно мнението си за участието на състезатели от Русия и Беларус, няма нужда да продължаваме дебат по тема, по която позицията ми не се е променила."