Играч на “Славия” подлежи на допълнително наказание

Спорт
19:31 - 15 Август 2023
3030
Играч на “Славия” подлежи на допълнително наказание

Казусът с наказанието на Сибири Кейта от “Славия” трябва да претърпи нов обрат, ако се гледат документите на ФИФА и УЕФА.

Преди разгромната загуба от “Черно море” с 1:5 Хосе Мария Бакеро ей така, между другото, спомена, че Кейта не може да вземе участие в двубоя заради наказание от 4 мача, получено в белгийското първенство.

Малиецът обаче влезе като резерва в предния мач срещу ЦСКА и дори от него тръгна атаката за гола на “белите” във вратата на Густаво Бусато. Тогава Галин Иванов откри за “Славия”, а след това Лазар Туфегджич изравни.

“Белите” се опитват да се измъкнат, че получили уведомление, че Кейта е наказан на 7 август, ден след мача с ЦСКА. При картотеката по новата система на ФИФА обаче всичко би трябвало да е излязло.

Така първо “Славия” трябва да загуби служебно с 0:3 двубоя от ЦСКА заради използването на нередовен състезател, а след това дисциплинарната комисия на БФС трябва да накаже Кейта за втори път заради неизтеклото наказание, а той се е появил в игра.

УЕФА и ФИФА възприеха, че наказанията трябва да важат из цял свят, дори да преминеш в първенство от друга държава.

Това бе направено заради някои случаи, когато играч получава сериозна санкция в първенството на една страна, след това заиграва в друга и така не изтърпява санкцията си.

До момента системата върви много добре и не е имало подобни случаи като този с Кейта, което означава, че някой се опитва да прикрие гафа, който най-вероятно се крие в БФС.