Играч на Валенсия – с дебютни голове за два различни национални отбора

Спорт
14:36 - 15 Ноември 2021
1406
Играч на Валенсия – с дебютни голове за два различни национални отбора

Макар Елдер Коща все още да търси мястото си в състава на Валенсия, където пристигна през това лято под наем от Лийдс. Кариерата на футболиста в националния отбор започна повече от обещаващо. 27-годишният футболист направи дебют за Ангола при равенството с Египет 2:2 в световна квалификация от зона Африка.

Коща дори успя да вкара един от головете за своя тим, разписвайки се в 26-ата минута на мача. Дотук добре, това бе вторият гол на крилото за националния си отбор. Предишното му попадение бе през октомври 2018 г., когато той вкара на Шотландия, за да помогне за успеха с 3:1 на... Португалия.

Точно така, Елдер Коща вкара за „мореплавателите“ в този приятелски мач, който е дебютен за него под ръководството на Фернандо Сантош. Така той влиза в историята на футбола след като вкара в своя дебют за две различни държави.

Коща е роден в Луанда, но има и португалско гражданство и затова избира да играе за „мореплавателите“. Въпреки силния дебют, Фернандо Сантош не харесва дясното крило и затова Елдер повече не получава повиквателна за националния отбор.

Затова той избира да отиде да играе за родината си Ангола, като прие поканата да играе за селекцията на Педро Гонсалвеш, възползвайки се от вратичките в правилника на ФИФА. Така се стига до заветната дата 12 ноември, на кято Коща дебютира за новата си страна и дори успява да вкара гол.

В историята има още няколко случая, в които играчи имат голове за две различни държави. Най-известният е този с легендата на Реал Мадрид Алфредо ди Стефано, който дори вкарва в дебюта си както за Аржентина, така и за Испания по-късно. Същото прави бразилецът Жозе Алтафини с екипа на Селесао и по-късно с този на Италия.