Икономически срив: Ла Лига на загуба от половин милиард евро

Такъв ще бъде балансът на испанския елит след пандемията

Спорт
13:00 - 16 Ноември 2020
1625
Икономически срив: Ла Лига на загуба от половин милиард евро

Ла Лига е изправена пред финансова разруха, след като шефът ѝ Хавиер Тебас разкри, че лигата ще завърши на загуба от половин милиард евро сезона, заради продължаващата пандемия от коронавирус.

Клубовете, включително Барселона и Реал Мадрид, са принудени да намалят заплатите на своите служители, както и разходите, тъй като пандемията ги порази изключително много от финансова гледна точка.

Валенсия бе принуден да продава играчите си, само за да остане на повърхността.

Тебас разкри, че испанките клубове нямат друга възможност освен да намалят разходите си, за да оцелеят.

„Зад Ла Лига има голяма индустрия с много работни места, които зависят от нея“, обясни Тебас пред „Marca“.

„Според последните доклади имаме 180 хиляди работни места. Защитата на тази индустрия е социална отговорност. Трябва да сме пример, защото това служи за растеж и създаване на повече работни места. Хората трябва да разберат, че Ла Лига носи много отговорност“, коментира Тебас.

„Някои клубове трябва да продължат да се опитват да намалят размера на заплатите на своите футболисти. Най-засегнатите са Валенсия, Барселона и Реал Мадрид. Те просто не могат да се отърват от излишните играчи. Все още клубовете имат излишни разходи, които се изчисляват на около 500 милиона евро“, добави той.

„За да приключи сезонът, испанският футбол ще трябва да похарчи около 490 милиона евро, за да заплати клубните разходи, но не на всички клубове. Валенсия вече не е в Шампионска лига и клубът беше принуден да продава играчите си. Те бяха критикувани за този ход, но нямаха друг избор. Барселона трябва да намали заплатите на своите играчи, за да завърши сезона. Те нямат друга възможност“, каза още Хавиер Тебас.