Икономични победи за Байерн и Милан в Шампионската лига

Двата гранда спечелиха първите сблъсъци, съответно срещу ПСЖ и Тотнъм

Спорт
23:59 - 14 Февруари 2023
2878
Икономични победи за Байерн и Милан в Шампионската лига

Байерн (Мюнхен) победи с 1:0 Пари Сен Жермен насред "Парк де Пренс" в първи мач от 1/8-финалите в Шампионската лига.

Гола вкара Кингсли Коман в 53-ата минута, като юношата на парижани не се зарадва при попадението.

Дългоочакваният сблъсък между два от фаворитите в турнира е повторение на финала от 2020 година, когато баварците се наложиха с 1:0 и стъпиха на европейския клубен връх за шести път в историята си.

Хегемоните във Франция и Германия преодоляха с лекота груповата фаза, а Байерн дори не загуби точка, макар че имаше за съперници Барселона и Интер.

От началото на годината двата отбора не са в оптимална форма, но докато при ПСЖ колебливите резултати продължават, то Байерн преодоля кризисния период и отново започна да печели убедително.

Голямата въпросителна около ПСЖ беше свързана със здравословното състояние на звездите Лионел Меси, Килиан Мбапе и Марко Верати.

Допреди няколко дни се очакваше и тримата да пропуснат двубоя, но вчера те тренираха наравно със съотборниците си и стана ясно, че Кристоф Галтие ще може да разчита на тях.

В крайна сметка Меси и Верати бяха титулярите, а Мбапе остана на пейката. Неймар също започна от първата минута, а в средата на терена изненадата беше появата на 16-годишния Уорън Заир-Емери. Халфът, който скоро ще навърши 17 години, стана най-младият футболист, участвал в елиминациите на ШЛ.

В първата минута от добавеното време Меси надбяга Павар, който го фаулира. Това означаваше втори жълт картон за французина и Байерн доигра мача с човек по-малко.

Баварците обаче действаха разумно до края и си тръгнаха доволни от френската столица. 

Милан записа минимален домакински успех с 1:0 над Тотнъм в първия им двубой от 1/8-финалите на Шампионската лига.

Браим Диас се разписа още в седмата минута и така донесе първи успех за „росонерите“ над този съперник в исторически план.

Във втори пореден двубой Стефано Пиоли заложи на 3-4-3 като схема на игра. Надеждите Фикайо Томори и Исмаел Бенасер да се възстановят навреме за мача не се оправдаха и така наставникът не направи нито една промяна в стартовия си състав. Триото в атака отново беше съставено от Диас, Оливие Жиру и Рафаел Леао.

От друга страна, завърналият се след операция Антонио Конте предприе цели пет промени в стартовите си 11.

В защита Джафет Танганга и Бен Дейвис бяха заменени съответно от Кристиан Ромеро и Клеман Лангле.

В халфовата линия местата на тежко контузения Родриго Бентанкур и наказания Пиер-Емил Хьойберг бяха заети от Папе Сар и Оливър Скип, а десен халф-бек беше Емерсон Роял вместо Педро Поро. Нападението обаче и този път беше оформено от Деян Кулушевски, Хюн-Мин Сон и Хари Кейн.

Феновете на Милан показаха специална хореография в тон с празника Свети Валентин. „Живея само за теб. Ти си единствената ми любов. Никога не съм те предавал“, гласеше текстът, изобразен от тифозите на „росонерите“.

Преди началото на мача имаше и минута мълчание за жертвите в Турция и Сирия от опустошителните земетресения в южната ни съседка.