Икономисти пред Lupa.bg: Тол таксите ще вдигнат цените на храните с 2%

Новини
19:29 - 14 Ноември 2019
2357
Икономисти пред Lupa.bg: Тол таксите ще вдигнат цените на храните с 2%

Тол системата, която България въвежда от 1 март 2020 г. със сигурност ще доведе до поскъпване на основни продукти, хранителни стоки и услуги, разкриха икономисти пред Lupa.bg. Увеличението на хранителните стоки се очаква да бъде с между 1 и 2%, а на автобусните билети ще е с около 8%.

Според финансисти обаче е възможно и по-сериозно поскъпване на някои стоки и услуги, като за аргумент се използва въвеждането на тол таксите. Най-вероятно билетите до морето идния сезон ще са поне с 2 лева по-скъпи.

Дълго чаканите тарифи за тол таксите за камионите и автобусите са определени според тежестта, броя оси и емисионния клас на превозното средство и на класа на пътя – магистрала, първи или втори клас. По тази причина са в широки граници от 4 до 36 ст./км, което ще оскъпи пътя до морето например със сума между 22 и 105 лв.

За автобусите над 12 тона тарифата е от 3 до 9 ст./км, а под 12 тона ще плащат с по една стотинка по-евтино на километър – от 2 до 8 ст. Стойността ще се изчислява на изминат километър, като всяко навлизане в тол сегмент ще се приема за пълното му изминаване, е посочено в съобщението на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). В него се казва още, че с тарифата се въвежда справедлив модел на таксуване на пътните превозни средства, съобразен с европейския принцип – който изхабява пътя повече, плаща повече.

Единствено товарните автомобили с тегло между 3.5 и 12 тона ще плащат една и съща такса за трите категории пътища – магистрали, първи и втори клас, като тя ще зависи от емисионния клас на камиона. Тези с най-високите еко класове Евро V, Евро VI или EEV ще плащат по 4 ст./км. За автомобилите от клас Евро III или Евро IV тарифата ще е 5 ст./км., а за камионите с най-ниската екокатегория – клас Евро 0, I или II – 7 ст./км.

Автобусите с тегло до 12 тона ще плащат от 4 до 8 ст. за автомагистрали, от 3 до 7 ст. за първокласни пътища и от 2 до 5 ст. за втори клас път.

Предлага се първоначалният обхват на тол системата да е 6050 км – автомагистрали, първи и частично втори клас пътища. Така 14 000 км от дългата близо 20 000 км републиканска пътна мрежа ще бъде безплатна за товарните автомобили над 3.5 тона. След старта на тол системата тези превозни средства няма да плащат и винетка за пътната мрежа извън обхвата на платените пътища.

Няма да има промяна в цените на винетките за леките автомобили до 3.5 тона. Уикенд винетката остава 10 лв., седмичната – 15 лв., месечната - 30 лв., тримесечната - 54 лв. и годишната – 97 лв. Непроменена остава и стойността на таксите за ползване на моста на река Дунав в посока Русе – Гюргево, както и на тези за специално ползване на републиканските пътища – за извънгабаритни превози, рекламни съоръжения и търговски крайпътни
обекти.

Срокът за събиране на предложения по проекта на тарифата е до 16 декември 2019 г., уточниха от МРРБ.